Alaska: un cimitir ortodox rusesc, vandalizat pentru a treia oara, in Sitka

În Sitka, Alaska, un cimitir vechi de 200 de ani a fost grav vandalizat de necunoscuti, zilele trecute. Este pentru a treia oara cand cimitirul ortodox rusesc a fost vizat, în ultimele două luni. În acest incident, una sau mai multe persoane au rasturnat peste 25 de monumente din piatră.

Lance Ewers, locotenent al sectiei de Politie din Sitka – cel care a lucrat la primul raport al cazului, din luna septembrie, pare sa fi ramas fara cuvinte:

“Mintea mea nu-si poate imagina cum ar putea cineva să răstoarne o piatra funerara in mod repetat. Din nou si din nou. În mai multe rânduri. E dezgustător”, a spus el.

Legea de stat din Alaska desemnează profanarea cimitirelor, ca pe o infracțiune de clasa C.

Bob Sam, care a petrecut ultimii 30 de ani cu restaurarea cimitirului, a refuzat sa comenteze. Sam a raportat primele două acte de vandalisms la poliție, pe 13 septembrie și 22 septembrie. De fiecare data, tinerii instruiti in Academia de Formare in Siguranta Publica au participat voluntar la ridicarea pietrelor funerare în poziție verticală, pe perioada a 48 de ore. La acea vreme, Sam a spus că lumea a fost foarte impresionata de acțiunile lor.

Cu acest atac recent, Ewers estimeaza ca o treime din pietrele funerare răsturnate sunt acum afectate definitiv, pierderea valorand câteva mii de dolari.“Mai multe dintre pietrele funerare fusesera reasamblate pentru ultima dată, cu armături metalice, sau aveau o cruce in partea superioara. Acum, crucile sunt sparte sau scoase din locul lor”.

Ewers spune ca Departamentul de Politie intentioneaza sa-i prinda pe vandali și să ia măsuri pentru a preveni episoadele viitoare. Aceasta actiune va include o recompensă, pentru cei care aduc informații, și amplasarea de camere video nocturne, care sa detecteze miscarea, in infrarosu.

Camerele video au fost, de fapt, instalate în urma celui de-al doilea caz de vandalism, pentru a prinde făptașii în timpul atacului, de către Departamentul de Poliție, dar in filmare nu s-a vazut nimic. Ewers nu regretă si vrea sa țină pasul: “Nu numai că nu am de gând să dau inapoi, dar le vom amplasa permanent”.

In seara zilei de 26 octombrie, un grup de soldați a incercat sa adune si sa puna pe picioare, la loc, pietrele funerare, și totodata a avut loc evaluarea daunelor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.