Rusia alaturi de SUA, in Siria: nu putem permite esuarea Siriei, fiindca alternativa ar fi ISIL

Președintele rus Vladimir Putin s-a adresat celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, la New York.

Conform Sputnik, Rusia nu poate permite ca statul sirian sa esueze, deoarece alternativa ar însemna ISIL – Statul Islamic (Califatul Islamic), a declarat astazi Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (foto).

“Am explicat poziția noastră; nu avem niciun atasament fata de nicio parte din regiune, dar credem cu tarie că nu putem permite esuarea statului sirian, pentru că alternativa este Califatul ISIL și noi am putea uita de Siria pe care o vedem astazi”, a declarat Lavrov în limba engleză, în timpul unui interviu pentru televiziunea RT, în New York.

Siria este cuprinsa de războiul civil, din 2011, guvernul țării luptand impotriva mai multor fracțiuni de opoziție și a numeroase grupuri militante, inclusiv a Statului Islamic (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Grupul a cucerit o mare parte a Siriei și a Irakului, anul trecut, și caută să proclame un Califat in teritoriile aflate sub controlul său.

Statele Unite ale Americii, care nu recunosc guvernul sirian actual, au lansat lovituri aeriene împotriva pozițiilor militantilor, fără aprobarea Damascului, ca parte a unei coaliții internaționale anti-ISIL si, in plus, au instruit așa-numita opoziție siriana moderata.

Rusia oferă în prezent asistență militară și tehnică guvernului din Damasc, în lupta împotriva organizației extremiste ISIL, îndemnând si alte țări, inclusiv Statele Unite ale Americii, să se alăture eforturilor sale.

Președintele rus Vladimir Putin și Președintele american Barack Obama nu au discutat despre crearea unei coalitii, dar au discutat despre posibilitatea cooperarii în unele dintre problemele cele mai acute, inclusiv în problema Siriei, a declarat Ministrul rus de Externe.

“Ei bine, nu am discutat despre coaliții, în sensul clasic al cuvântului. Ceea ce am făcut, a fost sa discutam despre posibilitățile ca Statele Unite și Rusia să coopereze îndeaproape, pe problemele cele mai arzătoare de astăzi.

Siria, a fost pe primul loc, și am cazut de acord că scopul nostru comun este acela de a învinge ISIL, de a nu permite ISIL sa infiinteze Califatul, pentru care au planificat teritorii imense”, a declarat Lavrov, în cadrul aceluiasi interviu pentru RT, la New York.

El a spus că mărimea Statului Islamic s-a extins și că Statele Unite și Rusia au convenit să nu permita o extindere mai mare.

“El s-a stabilit deja în teritorii mari din spatiile irakian și sirian, introducand noi reguli și legi inumane. Și, atât Rusia, cât și Statele Unite, sunt absolut hotărâte sa nu permita reusita”, a adăugat Lavrov.

Rusia a furnizat armament în Siria și Irak, luptand de fapt împotriva terorismului pe teren:

“Am început, de mai mult timp, furnizarea de armament și de echipamente necesare pentru a crește capacitatea lor de lupta împotriva teroriștilor. Ambele guverne, din Irak și Siria, au primit acest ajutor de la noi.

Am trimis specialistii nostri militari, pentru a ajuta la utilizarea acestui echipament, și credem că toți cei care luptă pe teren, împotriva gruparilor teroriste si ISIL, ar trebui să fie coordonati. Nu neapărat sub o singură comandă. Acest lucru nu ar fi realist, credem noi”, a declarat Lavrov, pentru RT, la New York, conform unui raport de ultima ora al Sputnik.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.