Mesaj cutremurator: invitatie la tarnosirea bisericii martirilor din Prebilovci

In data de 8 august 2015, Patriarhul sârb Irinej va tarnosi Biserica martirilor din Prebilovci, pe locul masacrului comis impotriva sarbilor.

Cu aceasta ocazie, Episcopul ortodox Grigorie de Zahumlje și Herțegovina a lansat un mesaj miscator, a carui traducere o oferim in randurile care urmeaza:

“Aici, în partea de sud, în apropiere de Hutovo, Neretva și Bregava, pe un deal din Prebilovci, are loc o minune. Are loc un eveniment, cel mai important eveniment pentru om, pentru lumea și existența sa. Are loc Învierea. Dumnezeu vine in poporul Său; Dumnezeu invie osemintele omenesti; in Iconomia lui Dumnezeu, un lacas este construit pentru El și pentru ei, peste osemintele mucenicilor.

Acum 75 de ani, martirii din Prebilovci duceau o aceeasi viața cu cea pe care o ducem noi astazi: aveau griji, lucrau, se temeau, sperau, aveau bunuri sau nu aveau, se bucurau si plângeau, cantau si strigau; ei isi imaginau, iubeau și visau.

Cu toate acestea, alte persoane, cateva, care savarseau raul, avand raul in inimile lor, se gândeau sa-i ucida. Nu numai pentru a le lua averile, bucuria și tristețea, ci mai mult – s-au gandit sa le ia viata. Și, au comis crime. Au ucis femeile, copiii, adultii, bătranii si batranele. I-au azvarlit în gropi, in fundul gropilor, în cel mai adânc întuneric, în adâncurile pamantului. Apoi, au împărțit prada intre ei – proprietatile lor, tot ce cresteau ei, oile și caii, boii lor, fructele si legume lor, porumbul și vița lor de vie. Dar, curand, de îndată ce războiul s-a terminat, nu le fusese sortit sa se bucure de pradă. Oamenii răi au disparut din lume; ucigașii și ucigașii; mincinoșii au fost acoperiti și ei, si au disparut fara urma. În cele din urmă, la cincizeci de ani de la Golgota, oasele martirilor au văzut lumina și soarele; au strălucit în mijlocul întunericului răului uman, ca pacea, iar fiii lor, fiii martirilor au ingropat, in cele din urma, cu demnitate, oasele strămoșilor lor.

Din păcate, oamenii nu au reușit să învețe o lecție din aceasta Golgota. Fiii lor ticăloși, fiii lor, în virtutea voinței și determinarii lor, au distrus lacasul în construcție, cu mine și bombe și, pentru a doua oară, cu perfidie au ucis ceea ce deja ucisesera. Un nor de cenușă s-a ridicat in urma exploziei, însotit de o ploaie de scântei. Asemenea celor de dinaintea lor, acesti criminali au incercat sa ingroape sub cenusa nevinovatia acestor oameni și le-au ars osemintele. Dar scânteile exploziei dezastruoase au căzut, în tăcere, peste casele fiilor mucenicilor, în candelele din fata icoanelor, si au început să străluceasca în tăcere. Descendenții acestora, dintre care mulți herțegovineni împrăștiati în jurul lumii, au ramas în fața icoanelor si s-au rugat lui Dumnezeu și sfinților, in cinstea strămoșilor lor martirizați. Pentru credinta lor, a aparut această biserică a Învierii lui Hristos, aici, în Prebilovci – alba și luminoasă, ridicata din cenușa și oasele celor nevinovați care au fost uciși, construita pe credința în Hristos, Care salveaza din iad, din măruntaiele Pământului, fiecare suflet decedat. Hristos este Cel Care i-a ridicat din moarte și i-a adus la viață pe martirii din Prebilovci și Herțegovina.

Vă invităm să ii cinstiti cu noi pe martiri și sa sfințim biserica, exact asa cum facem la Sărbătoarea Învierii. In vesmant de sarbatoare, sa cantam victoria; nu trebuie să fie o slujba de pomenire a celor morti. Vino de oriunde ai fi, indiferent de cât de departe te afli; acestia te vor aștepta, aici – martirii din Prebilovci. Și, de partea lor, Hristos Însuși te va astepta.

Sa curatesti sufletul tau cu… iertarea, corpul tau cu… pacea și pocăința, să iti straluceasca inima ca o candela la icoană și sa-ti acoperi fața cu bucurie. Vino la Prebilovci, pentru că este mai bine să te tragi dintr-un martir, decat dintr-un criminal. Ceea ce am așteptat, se intampla: triumful dreptatii și al vieții, pentru că nu este rușinos să fii ucis, ci sa fii un criminal. Prin urmare, frați și surori, este mai bine sa ne incalzim de focul Slavei și al Golgotei, decât sa câștigam toată lumea dar sa ne pierdem astfel sufletul. Îmi plec genunchii, înainte de a va cere sa va imbracati în alb si bucurie. Urmeaza-ti bunatatea si vointa si vino la Prebilovci, pentru a celebra viața și Învierea!”.

Masacrul din Prebilovci a fost una dintre multele atrocități comise de regimul croat ustas în Statul Independent al Croației, în timpul persecuției din cel de-Al Doilea Război Mondial, impotriva sârbilor. Pe 6 august 1941, ustasii au ucis aproximativ 600 de femei și copii din satul Prebilovci, în Herțegovina, aruncându-i de vii în groapa Golubinka, aproape de Šurmanci. În vara anului 1941, crimele in masa ale ustasilor au continuat impotriva sarbilor – 1000 de locuitori din Prebilovci – 820 dintre ei au fost uciși – iar alti 4000 in vecinatate. După ce războiul s-a încheiat, autoritățile comuniste au interzis exhumarea și îngroparea victimelor conform ritualului ortodox. Groapa Golubinka a fost acoperita cu beton, in anul 1961.

Pentru a putea vedea picturile de pe peretii interiori ai acestei noi biserici, dati click aici! [https://holyicon.org/wall-paintings/holy-new-martyrs-of-prebilovci-herzegovina]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.