Galileea de Jos: Descoperiri unice pe sit-ul arheologic al unei sinagogi vechi din Huqoq

(Foto: Jim Haberman – masca de teatru)

In cadrul ultimelor câteva sezoane de excavare într-o sinagogă din secolul V dupa Hristos, în Galileea de Jos, arheologii au descoperit mozaicuri uimitoare, reprezentând scene umane și animale (Samson), o inscripție in ebraică și ceea ce pare a fi o întâlnire între Alexandru cel Mare si un mare preot evreu.

Astfel, excavarea efectuata în satul evreiesc vechi Huqoq, din Israel, a continuat sa aduca la lumina descoperiri interesante care i-au fascinat pe cercetatori și pe laici, deopotrivă.

În timpul sezonului din 2015 pe sit-ul Huqoq, care s-a încheiat la sfârșitul lunii iunie, arheologii au descoperit mai multe mozaicuri. Descoperirea a fost anunțată de Universitatea din Carolina de Nord:

“Noile sapaturi arata ca inscripția [in ebraica] se afla în centrul unui panou mare, pătrat, cu figuri umane, animale și creaturi mitologice dispuse simetric în jurul ei. Acestea includ figuri inaripate, discuri circulare, măști de teatru, barbati musculosi, un cocoș, chipuri de sex masculin și de sex feminin, iar o coroană de flori înconjoară inscripția. Măștile si figurile inaripate sunt asociate cu Dionysos (Bacchus), care a fost zeul greco-roman al teatrului si vinului”.

Arheologii au găsit, de asemenea, coloane tencuite, pictate cu frunze de iederă, în interiorul sinagogii.

“Imaginile din aceste mozaicuri, precum și nivelul ridicat al calitatii artistice din coloanele pictate cu motive vegetale, nu au mai fost niciodată descoperite in vreo alta sinagoga veche”, a spus Prof. Jodi Magnes, care conduce sapaturile.

“Acestea sunt descoperiri unice”.

Situat în apropiere de malul de nord-vest al Mării Galileii, in vestul asezarii Magdala (de unde era Maria Magdalena) și aproape de Capernaum (unde Iisus a predicat în sinagogă), Huqoq fost un sat evreiesc bogat, care a prosperat în perioadele romană și bizantină târzie (secolele IV-VI dupa Hristos), potrivit unor surse rabinice.

Fragmentele sculptate in piatra, descoperite în jurul satului modern, au sugerat că, odata, ar fi putut exista o sinagogă veche in Huqoq, ceea ce a facut-o pe Magness sa porneasca acest proiect arheologic pe sit.

Cel de-al saselea sezon de excavare in Proiectul Huqoq va începe în vara anului 2016.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.