Conac vechi al elitei din timpul lui Hristos, descoperit pe Muntele Sionului

(FOTO: Shimon Gibson, Universitatea Carolina de Nord – Charlotte)

La doi ani după descoperirea nivelurilor inferioare ale unui conac din primul secol al erei noastre, în Orașul Vechi al Ierusalimului (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), echipa de arheologi din Muntele Sionului, condusa de Shimon Gibson si James Tabor de la Universitatea din Carolina de Nord, a continuat să excaveze sit-ul, descoperind mai multe parti ale lacasului. În această vară, arheologii au descoperit o altă cameră completa.

“Aceste vestigii sunt extraordinar de bine-păstrate”, astfel încât avem subsolurile casei, complete, cu camerele lor intacte, iar istoria acestei case s-a pastrat si ea foarte bine, a declarat Gibson, pentru Charlotte Observer. “Acest lucru este cu adevarat uimitor”.

Gibson a explicat că nu multe cladiri din primul secol, din Ierusalim, au rămas intacte, din cauza distrugerii orasului de catre romani, la sfârșitul primei Revolte Evreiesti, din 70 dupa Hristos, si a reconstructiei ulterioare a împăratului roman Hadrian deasupra ruinelor, cu 65 de ani mai târziu.

“Apoi, în perioada bizantină (330-1453 CE), clădirile au fost completate”, a adăugat Gibson.

Este remarcabil, atunci, că acest conac este atât de bine conservat.

Arheologii cred că el ar fi aparținut aristocraților sau unui membru al familiilor preoțești evreiești bogate.

În cazul în care identitatea celor care au locuit aici va putea fi verificata, sit-ul ar putea oferi oamenilor de știință perspective noi din viața elitelor de guvernământ din Ierusalim, din timpul lui Iisus.

Co-directorul de excavare, James Tabor, profesor de Origine Creștina și de Vechiul Iudaism, la Universitatea din Carolina de Nord, a declarat pentru The Observer Charlotte că speră ca sit-ul Muntele Sion, împreună cu unele dintre celelalte sit-uri excavate în Ierusalim, sa fie deschise publicului, în viitor.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.