Patriarhul greco-catolic sirian: ajutorul acordat de Occident moderatilor ajunge la extremisti

Ajutorul oferit de Occident așa-numitelor grupuri de opoziție moderate din Siria ajunge intr-un final în mâinile Daesh (ISIS), precum și a altor extremiști, conform Patriarhului catolic de Damasc, care spune ca criza din țară se adâncește.

Într-un interviu oferit organizatiei catolice “Ajutorare a Bisericii Aflate in Nevoie”, Patriarhul melkit greco-catolic Gregorios III Laham, șef al celei mai mari comunități catolice din Siria, a declarat ca banii și armele acordate grupurilor moderate au fost folositi de mai multe ori de către ISIS, în lupta împotriva Președintelui Bashar al-Assad.

Comentariile patriarhului vin dupa ce Assad a ținut un discurs televizat, duminică (26 iulie), în care a părut să admită că puterea opozitiei a crescut, acest lucru insemnand ca forțele lui nu ar mai putea lupta pe toate fronturile: împotriva Daesh, a Frontului Al-Nusra și cu alte grupuri militante.

Lovind politicile Occidentului in Orientul Mijlociu, Patriarhul Gregorios a spus:

“Dacă [Occidentul] ii ajută pe moderatii din Siria într-un mod direct, [atunci] ii ajuta pe cei din ISIS într-un mod indirect”.

“Dacă dai bani gruparilor slabe, moderate, într-o zi ei vor ajunge în mâinile gruparilor militante puternice. Vedem ca acest lucru se întâmplă în fiecare zi”.

Patriarhul a facut acest avertisment, dupa ce coaliția condusă de SUA a oferit ajutor militar forțelor kurde siriene care luptă împotriva Daesh în Kobani, la granița cu Turcia, și a oferit sprijin Armatei Siriene Libere, în ciuda temerilor că ajutoarele sunt transferate – și chiar vândute – gruparilor extremiste.

Conform Zenit, Patriarhul a mai spus că, în ciuda acestui fapt, succesele militare ale Președintelui Assad, după mai mult de patru ani de război civil, au variat, adăugând:

“Uneori, Guvernul face progrese – merge înainte – și, uneori, se retrage”.

El a continuat să spună că “greutatile oamenilor au crescut” în ultimele săptămâni și luni, determinand un exod mai mare al crestinilor.

“Zilnic, oamenii pleacă din țară – unii cu vize, altii fără.

“Uneori, oamenii iau cu ei mii de dolari americani, în speranța ca vor ajunge in Europa”.

El a raportat că cel puțin 450.000 de creștini din Siria au fost strămutati în interior sau trăiesc ca refugiați în străinătate.

El a mai spus ca 40.000 de creștini sunt acum în Germania și 50.000 în Suedia.

“Situația este foarte grea, incat sa putem da cifre precise, în ceea ce privește numărul oamenilor nostri care au plecat”.

El a subliniat ca Maaloula, orașul creștin din apropierea Damascului, care a căzut in mana forțelor islamiste în 2013, a fost recuperat de forțele guvernamentale.

Patriarhul a mai spus ca 450 de familii creștine – 2250 de persoane – au revenit in prezent in Maaloula, mulți alții întorcandu-se in Homs, Marmarita și Valea Creștinilor, smulse si ele din mainile islamiștilor.

El a spus că, în ciuda declinului prezenței creștine în Siria, este “convins” ca Biserica va supravietui.

“Vom lupta și vom face tot ce se poate pentru a-i păstra pe creștini cât mai mult posibil în locul de nastere al Creștinismului. Creștinii din Orientul Mijlociu au un rol important – misiune, prezența și dialog”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.