Biserica din Myanmar si… noile alegeri democratice

Pe 8 noiembrie, in Myanmar (sau Birmania) urmează să fie organizate alegeri generale. Pasul va fi unul decisiv în istoria țării, fiind primele alegeri din tara mutata de la dictatura militară la un guvern civil, din martie 2011.

In tară majoritar budistă, există o comunitate mică, de aproximativ 500.000 de catolici, adica 1% din populația Myanmar. Pornind de la asta, publicatia catolica Zenit a reusit sa afle de la Cardinalul Charles Bo, in ultimele ore, care sunt, in mare, asteptarile crestinilor in urma acestor schimbari.

Conform cardinalului, problema reala a Bisericii ramane, totusi, întrebarea fundamentală: vor defini aceste alegeri suficient de bine democrația și vor reusi democratizarea reala a tarii?

Charles Maung Bo este Arhiepiscop catolic de Yangon și o figură publică influentă, asa incat deseori a oferit sugestii pentru binele comun al țării.

Într-o analiză perspicace a situației, Bo a menționat “șapte săbii care străpung inima națiunii”: – un capitalism nepotistic, în care câteva familii posedă cea mai mare parte a bogăției; – refuzul de a rezolva conflictele prin dialog, optând pentru violență; – legi nedrepte care continuă să priveze agricultorii;- o economie a drogurilor și traficului de ființe umane;- discriminarea împotriva minorităților etnice;- distrugerea resurselor naturale;- oportunități educaționale și profesionale limitate pentru cei săraci.

Pornind de la aceste date, Cardinalul a lansat un apel catre liderii politici, invitându-i să devina “părinți buni pentru întreaga națiune” birmaneza.

Bo a subliniat cifrele ultimului recensământ: 40% din populația Birmaniei trăiește sub pragul sărăciei și, în unele state, cum ar fi Chin și Rakine, nivelul sărăciei ajunge la 70%. Iar sărăcia generează fenomenul de migrație: exista peste 200.000 de persoane strămutate în interiorul țării și mai multe mii de refugiați birmanezi in țările vecine.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.