Pescuitul in vechime, cherhanaua si ghetaria – prezentate interactiv la Muzeul ASTRA, in acest week-end (foto)

Un sfârşit de săptămână animat la Muzeul ASTRA

În acest sfârșit de săptămână, Muzeul ASTRA propune vizitatorilor, noi animații în cadrul programului cultural „Calea minorităților etnice”, desfășurat prin proiectul Patrimoniu Deschis. Astfel, de sâmbătă până duminică (4, 5 iulie), în intervalul orar 13-17, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, publicul vizitator va avea la dispoziție ateliere de gastronomie tradițională, ateliere de pescuit, ghidaje tematice precum și scenarii de interacțiune. Evenimentul de week-end se desfasoara in parteneriat media oficial Lacasuri Ortodoxe.

La Târgul de Țară se vor prepara dulciuri săsești, iar în jurul lor se va plămădi povestea bucătăriei săsești de altădată, proiectată în spațiul multietnic și multicultural. Atât hencleșul, cât și plăcinta cu rubarbă, spun povestea comunităților de sași din ținuturile rurale ale Sibiului.

Realitățile antropologice dar și istoriile fascinante ale comunităților de pescari din Delta Dunării, vor fi surprinse în ghidajele tematice prin Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea. Fiecare obiect al casei, fiecare fotografie dar și acareturile gospodărești reconstituie secvențe din viața de odinioară a lipovenilor.

În curtea casei de pescar se vor derula atelierele de confecționare a uneltelor de pescar, folosind tehnicile arhaice. În acest fel, participanţii se obişnuiesc cu vechile modalități de captură, redescoperindu-le, totodată, și bucuria pescuitului din vechime.

În povestea Mahmudiei își găsesc locul, pe lângă gospodăria de pescar, și Cherhanaua pescărească, unde lotcile descărcau impresionante cantități de pește, spre a fi comercializate, dar și Ghețăria din aceeași localitate, unde gheața așezată calupuri, depozitată peste iarnă, era esențială printre modalitățile de conservare a peștelui.

Derularea programului de animații culturale este posibilă datorită proiectului predefinit “Patrimoniu Deschis. Creșterea accesibilității publicului la valorile multietnice din patrimoniul Muzeului ASTRA”, finanțat prin Granturile SEE 2009-2014 (Islanda, Liechtenstein și Norvegia) în cadrul programului PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural”.

Detalii despre proiect sunt disponibile la adresa www.patrimoniudeschis.ro [https://www.patrimoniudeschis.ro] .

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.