Chiar este Ierusalimul amenintat de ISIS? Arhiepiscopul Attallah Hanna reactioneaza

Episcopul grec-ortodox de Sebastia, Attallah Hanna, a raspuns in urma stirilor legate de raspandirea unor amenintari din partea ISIS, care promiteau sa-i expulzeze pe creștini, “cu excepția celor care adopta Islamul”, din zona Ierusalimului.

In raspunsul sau, Arhiepiscopul a declarat: “religiile noastre nu sunt ziduri care separă ființele umane de frații lor, ci care mai degrabă înființeaza poduri de iubire și de fraternitate”.

Cu câteva zile după lansarea unei prime brosuri-manifest despre așa-zisul “Emirat Beit Al Maqdis” (Emiratul Ierusalimului), o a doua broșură a fost raspandita luni, 29 iunie, în zona Beit Hanina, la nord de Ierusalim, prin care Statul Islamic se angaja sa-i expulzeze pe creștinii din zonele menționate în prima broșura, “cu excepția celor care îmbrățișează Islamul” (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

La rândul său, o agenție locală palestiniana remarca faptul că “cetățenii cred că astfel de declarații sunt produse de serviciile inteligente ale ocupației israeliene”.

Comentand pe marginea acestor amenintari, Președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus: “au fost distribuite broșuri in zonele controlate de Israel”. El a făcut aceste comentarii si aluzii, într-un interviu în exclusivitate pentru canalul Al Arabia.

Episcopul grec-ortodox de Sebastia, Attallah Hanna, a declarat: “Tuturor celor care se prezinta ca fiind ISIS, vreau să le spun că vom rămâne în Ierusalim și în Palestina. Vom continua sa fim adevarati fii ai acestei Tari Sfinte, musulmani și creștini, și nu ne vom parasi pământul sfânt, sub nicio presiune sau șantaj, cu orice preț”.

El a continuat: “Eu le solicit, celor care emit astfel de declaratii, sa opreasca aceasta răzvrătire și sa abandoneze faptele lor rele”. El a adăugat: “Pocaiti-va si și realizati ca ceea ce întreprindeti este o crimă odioasă împotriva religiei voastre, în primul rând, și în al doilea rând împotriva Ierusalimului și a patriei voastre”.

Episcopul Atallah a subliniat că “creștinii sunt aparatori ai pacii, iubirii și fraternitatii în aceasta țara. Ei, ca și frații lor musulmani, nu vor renunța la valorile lor, la morala și principii. Dacă această afirmație, cum se mai intampla si in cazul altor declaratii la fel de suspecte, urmareste sa ridice un zid de separare între musulmani și creștini, în această țară, le spunem că religiile noastre nu sunt ziduri care separă ființele umane de frații lor, ci care mai degrabă înființeaza poduri de iubire și de fraternitate”.

Episcopul ortodox a continuat: “aceste idei rasiste sunt sortite să dispara, deoarece se bazează pe minciună. Nu va dorim răul, dar ne rugam ca Domnul sa lumineze inimile și gândurile voastre, ca să va pocăiti și să va revina rațiunea”.

El a concluzionat spunând că “dicționarul nostru creștin nu include limbajul răzbunarii, al urii și al ranchiunii. Invatatorul nostru (Domnul Iisus Hristos) ne îndeamnă să ne dorim pocainta si iertarea păcătoșilor”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.