Lukasenko ii promite Patriarhului Kirill sa lupte pentru oprirea razboiului din Ucraina

Autoritatile din Belarus sunt gata să intreprinda toate eforturile pentru a opri războiul din Ucraina, a declarat Președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, la o întâlnire avuta in aceste zile cu Patriarhul Kirill al Moscovei, la Minsk.

“Suntem frati – ruși, belaruși, ucraineni – provenim din aceeași rădăcină. Suntem îndurerati, atunci când frații noștri au probleme. Vom face tot posibilul pentru a imbunatati situația si, daca va fi posibil, sa oprim acest război fratricid”, a declarat Lukașenko, citat de agenția de știri de stat BELTA.

“Este o rană a inimii mele. Biserica Ortodoxă canonică are oameni de ambele parti, in Est și Vest, din turma sa. Asta presupune o responsabilitate specială din partea Bisericii”, a spus el.

“Astăzi, Biserica noastră este singura organizatie din Ucraina și singura putere care si-a păstrat potențialul său de menținere a păcii, pentru că nu s-a identificat cu nicio parte”, a spus Patriarhul.

El a subliniat că turma nu ar trebui să fie împărțita dupa criterii politice. “Exista crestini ortodocsi de ambele părți, ei suferă și mor de ambele părți”, a spus el.

Lukașenko a declarat că Biserica Ortodoxă din Belarus joacă un rol important în viața religioasă a țării. “Belarusul este un bastion al Creștinismului Ortodox la frontiera de vest a Patriei noastre, odată glorioasa”, a subliniat el.

El a spus că Creștinismul Ortodox este mai “puternic ca niciodată”, deopotriva în partea de sud și de vest a Belarusiei, unde locuiesc mulți catolici.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.