Sfantul Misionar Sebastian din Jackson – un nou sfant canonizat de Biserica Ortodoxa

Zilele trecute, Adunarea Sfânta a Ierarhilor Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a adăugat pe Arhimandritul Sebastian (Dabovici), cleric și predicator, model pentru multi misionari, la lista sfinților Bisericii Ortodoxe, la recomandarea Consiliului Episcopal al Bisericii Ortodoxe Sârbe din America de Nord. Prăznuirea acestuia se va face pe 30 noiembrie.

Născut din imigranți sârbi, in San Francisco, in 1863, Arhimandritul Sebastian Dabovici a fost prima persoana născuta în Statele Unite ale Americii care a fost hirotonita preot ortodox, si a fost primul băștinaș american devenit călugăr ortodox. Cea mai mare distincție a lui, cu toate acestea, constă în lucrarea apostolică, pastorală și literara extraordinară, realizata în cei 48 de ani de slujire preoțească. Cunoscut sub numele de Parintele Sarb al Ortodoxiei din America, el a fost responsabil pentru fondarea mai multor biserici sârbesti (primele) din America.

El a organizat comunități parohiale de creștini ortodocși din etnii diferite. Conform clericilor locali, acesta a “fost un apostol ortodox de importanta universală”.

Se spune că Sfantul Sebastian a botezat mai mulți oameni decât oricare alt preot sârb din emisfera vestică. Sfântul Nicolae al Serbiei, care l-a îngropat pe Arhim. Sebastian, l-a numit “cel mai mare misionar sârb al timpurilor moderne”.

Ca parte a muncii sale misionare, Sfantul Sebastian a compilat una dintre primele traduceri în limba engleză a Sfintei Liturghii, și a scris și publicat, cu propriile sale mijloace modeste, unele dintre primele cărți în limba engleză de catehism ortodox.

În 2007, sfintele moaste ale Sfântului Sebastian au fost descoperite la mormântul său din Mănăstirea Zhicha, în Serbia, și transferate Bisericii Sfantul Sava din Jackson, California: prima biserica fondată de Sfantul Sebastian, si prima biserica ortodoxa sârbeasca din emisfera vestică. Pe piatra funerara din Serbia, se putea citi: “Primul Apostol Ortodox Sarb American”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.