Rabin condamnat in Washington, pentru filmarea unor femei la ritualul imbaierii

Un rabin renumit din Washington a primit o pedeapsa de șase ani și jumătate, pentru faptul ca a filmat mai multe femei intr-o camera in care acestea se schimbau pentru pregatirea ritualului evreiesc al imbaierii.

Rabinul Bernard Freundel, in varsta de 63 de ani (foto), a fost gasit vinovat, acesta admitand că a filmat mai mult de 150 de femei din congregația sa, la mikvah – baia ritualica – si că s-a ocupat de amplasarea unei camere ascunse, in 2009.

Freundel a condus Sinagoga Kesher din Georgetown, timp de 25 de ani, fiind arestat în luna octombrie, când una dintre camerele sale a fost descoperita. El a fost dat afara din sinagogă, la o lună și jumătate dupa arestarea sa.

“Ai încălcat în mod repetat și în secret încrederea pe care victimele au avut-o in tine si ai abuzat de puterea ta”, a spus judecătorul Geoffrey Alprin, la Curtea Superioara DC, odata cu prezentarea sentinței.

Judecătorul a hotarat, de asemenea, ca Freundel să plătească o amendă de 13.000 dolari.

Mai mult de 12 victime au luat cuvantul în cadrul ședinței, iar unele au fost destul de emoționate, invocând depresie, cosmaruri, crize de credință.

Cazul a stimulat dezbateri despre rolul femeilor în sinagogi și în special în posturile de conducere. În Iudaism, femeile nu pot deveni rabini.

Fiecarei victime care a vorbit – dintre care unele au sosit din Israel – i s-au acordat 5 minute pentru pledoarie si garantia pastrarii anonimatului, persoana lor fiind mentionata cu un identificator alfabetic sau numeric.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.