Promisiunile de An Nou si omul – mereu neschimbator si vechi

Sunt fascinat de nenumaratele promisiuni de Anul Nou, facute ca și cand viețile noastre ar depinde de ele, și de cat de multi oameni renunta, apoi, la propriile lor obiective. Statisticile naționale arată că 90% din toate promisiunile vor fi uitate în primele zile de dupa Revelion.

Traducerea unui eseu al Pr. George Shalhoub, publicat de Biserica Santa Maria, Livonia, Michigan, SUA, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Subliniez ca prima zi de sărbătoare mare a Anului Nou este, de fapt, 1 ianuarie, Sfantul Vasile cel Mare, și tot o prima zi mare de sarbatoare a noului an vine pe 6 ianuarie, Sărbătoarea Epifaniei, adica apariția lui Dumnezeu la Botezul lui Hristos. Am citit în Evanghelia Sfântului Marcu, că Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Duhul Sfânt au apărut la Botezul lui Iisus.

“10. Şi îndată, ieşind din apă, a văzut cerurile deschise şi Duhul ca un porumbel coborându-Se peste El.

11. Şi glas s-a făcut din ceruri: Tu eşti Fiul Meu cel iubit, întru Tine am binevoit.” (Marcu 1).

În El stau începutul și sfârșitul nostru. Și, dacă nu vom face loc să-L primim pe Dumnezeu, El apărand pentru noi, totul va rămâne vechi în noi. Apariția Lui reînnoiește și ne transformă, făcându-ne fiii Dumnezeului Cel Prea Înalt, intrând în comuniune cu El prin Tainele Bisericii, in Sfânta Euharistie, prin Sângele și Trupul lui Hristos. Credința noastră ne învață să credem în Hristos și în Biserica Lui Sfântă. Dumnezeu este atemporal. De aceea, noi nu așteptăm un nou an, pentru că Harul lui Dumnezeu este un motor viu, Care ne mișcă în fiecare moment, în fiecare zi, în fiecare an, prin tot restul vieții noastre.

Zilele vin și se duc, iar evenimentele din lume, cum ar fi criza, războiul, boala vor rămâne parte a acestei lumi. Diferența este că Harul lui Dumnezeu, în noi, ne poartă prin toate evenimentele vieții, intarindu-ne, pentru că putem face toate lucrurile, prin Hristos, Care ne întărește, dupa cum spune Sfantul Pavel.

Obiectivul de An Nou, nu este acela de a avea pur si simplu un nou an. Obiectivul trebuie sa fie acela ca, în acest nou an, să avem o atitudine nouă, noi deschideri și un nou suflet. Obiectivul noului an este acela de a avea noi mâini pentru a oferi cu generozitate, noi picioare pentru a sluji Biserica și pe cei nevoiași, noi ochi pentru a vedea bunătatea în ceilalti, fara a-i condamna sau a-i judeca, și noi urechi pentru a-L auzi pe Hristos, cum ne cheama sa-L urmam. Obiectivul noului an este acela de a avea vise noi, o noua speranta si o noua dragoste.

Nu ar trebui să ne intereseze lucrurile mici. Anul Nou sa ne faca sa scriem o nouă pagină, cu cuvintele sperantei, ale dragostei, auto-controlul devenind primul capitol al etapei de innoire a noastra, inca din prima zi a anului.

“Iată, stau la uşă şi bat; de va auzi cineva glasul Meu şi va deschide uşa, voi intra la el şi voi cina cu el şi el cu Mine.” (Apocalipsa 3:20).

Ziua de An Nou este nașterea noastră trupeasca, iar prin botez suntem născuți din apă, în Duhul, pentru a avea o viață nouă. Nu vei deveni un om nou, din prima zi a noului an, dacă nu te vei lupta cu viciile tale, mai ales cu aroganța și cu importanța de sine, fara a mai fi ranchiunos, lacom, invidios sau avar.

Numai tu poti face o intoarcere, pentru a avea pacea in tine, pentru că Iisus este Prințul Păcii. Numai tu te poti innoi, inca din ziua de An Nou, dacă vei tine cont de promisiunea:

“6. Nu vă împovăraţi cu nici o grijă. Ci întru toate, prin închinăciune şi prin rugă cu mulţumire, cererile voastre să fie arătate lui Dumnezeu.

7. Şi pacea lui Dumnezeu, care covârşeşte orice minte, să păzească inimile voastre şi cugetele voastre, întru Hristos Iisus.”. (Epistola catre Filipeni a Sfantului Apostol Pavel, 4).

“1. Dumnezeu este scăparea şi puterea noastră, ajutor întru necazurile ce ne împresoară.

2. Pentru aceasta nu ne vom teme când se va cutremura pământul şi se vor muta munţii în inima mărilor.

3. Venit-au şi s-au tulburat apele lor, cutremuratu-s-au munţii de tăria lui.

7. Domnul puterilor cu noi, sprijinitorul nostru”. (Psalmi 46: 1-3, 7).

Să fiti deschisi Harului lui Dumnezeu, ca să fiti noi, nu numai în prima zi a anului, ci de-a lungul zilelor multe, lunilor și anilor care va vor veni. Amintiți-vă: credința face ca toate lucrurile sa devina posibile, speranta face ca toate lucrurile să lucreze, iar dragostea face ca toate acestea sa fie si frumoase…

Traducerea unui eseu al Pr. George Shalhoub, publicat de Biserica Santa Maria, Livonia, Michigan, SUA, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, de: KSLCatalin.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.