STIRI | Iranul, mult mai periculos decat Statul Islamic

Iranul constituie un pericol strategic mai mare, pentru Israel și stabilitatea din Orientul Mijlociu, decât jihadistii Statului Islamic (ISIS), a declarat ambasadorul israelian Naor Gilon, pentru agentia italieneasca Ansa.

Ambasadorul in Italia a vorbit cu ocazia unei conferințe la Roma, organizata de Fundația Magna Carta, privind “Instabilitatea din Orientul Mijlociu”.

“Adevărata amenințare”, a spus Gilon, “este consolidarea, prin energie nucleară, a Teheranului. Aceasta, nu doar pentru faptul că Iranul ii sprijină astfel de dușmanii cunoscuti ai Israelului (mișcarea șiită libaneză, Hezbollah și Hamas, chiar dacă aceasta din urmă este sunnita), ci, de asemenea, din cauza capacitatii nucleare militare a Iranului, care ar declanșa o cursă de reînarmare in zona, iar războiul între siiti și sunniți – principal în regiune – va deveni un conflict cu arme nucleare, între națiuni”.

Pe locul al doilea și al treilea sunt terorismul jihadiștilor ISIS, al extremiștilor sunniți, care au reușit să preia zonele necontrolate din Siria și Irak, si Hamas.

Pentru creșterea tensiunilor în Ierusalim, Gilon a dat vina pe Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas. Conform raportului ANSA, care il citeaza pe Ambasadorul israelian in Italia, Abas ar fi cel care a declanșat escaladarea tensiunilor, facand apel la palestinieni să se folosească de orice mijloace, pentru a-i opri pe evrei sa se apropie de “Sfântul Munte” (denumit “Muntele Templului”, de evrei, și “Haram Al-Sharif”, de către musulmani). El este cel care face jocurile, pentru a obține o recunoaștere falsă a Palestinei, fără a trece prin negocieri serioase de pace.

“Privim spre Iordania”, a declarat el pentru ANSA, “aliatul nostru, un partener-cheie cu care împărtășim aceleași interese”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.