STIRI | Zece calugari ortodocsi din Eritreea, vizati de securitate, au fugit in Etiopia

Zece călugări din diferite mănăstiri ortodoxe din Eritreea au fugit in Etiopia. Calugarii erau vizati de agențiile de securitate din Eritreea, în legătură cu recenta scrisoare de excomunicare, publicata de Uniunea Manastirilor Ortodoxe din Eritreea. Scrisoarea ii excomunica pe agenții guvernamentali Yiftahaye Dimetros și Habtom Russom, care încercau să controleze Biserica din Eritreea.

Guvernul i-a acuzat pe călugări, pentru mesajul puternic din spatele scrisorii de excomunicare, și comandase deja cautarea acestora, conform serviciului de presa ecumenic al Bisericilor orientale CPO.

In urma unor scurgeri de informatii, calugarii au decis să scape. Călugării fugiti, provin din Manastirile Abune Siefe Michael, Abune Libanos, Abune Abranious, Abune Buruk și Abune Yonas.

În perioada 2005/2006, mai multi călugări, preoți și diaconi au fost aruncați în închisoare, pentru opoziția lor față de intervenția ilegală a guvernului în treburile interne ale Bisericii Ortodoxe din Eritreea.

Numarul manastirilor ortodoxe din Eritreea este în scădere drastica, in special în ultimele decenii. Un numar mare de mănăstiri și biserici din țară au fost închise, din cauza lipsei de vietuitori sau a unei îngrijiri corespunzătoare. Tinerii care doresc să acceada viata monahala, sunt obligați să efectueze serviciul militar.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.