STIRI | Steagul Statului Islamic, arborat in Kobane. Pericol la granita cu Turcia

Luptatorii Statului Islamic (ISIS) au patruns in orașul Kobane, din Siria, în apropiere de granița cu Turcia.

Grupul jihadist a luptat împotriva Unităților de Protectie Populare Kurde (YGP) mai multe săptămâni, pentru a prelua controlul asupra orașului, cunoscut sub numele de Ayn Al-Arab, în arabă.

Ieri, acestia au arborat steagul lor pe o clădire cu patru etaje din Kobane, conform mass-mediei arabe, care citeaza martori oculari turci de la granița. Cel puțin un alt steag ISIS a mai apărut pe dealurile orașului, conform altor persoane, citate de agentia ANSA.

Oficialii kurzi spun că ISIS a preluat controlul unui deal strategic din apropierea orașului, de pe care întreaga zonă poate fi vizata de focurile artileriei. Treizeci de luptători YPG și de ofițeri ai poliției kurde au fost uciși, ieri, în două atacuri sinucigașe în Al-Hasaka, nord-estul Siriei, conform AFP. Cele două mașini-capcană au explodat in puncte de control ale YGP, la intrarea de est a orașului. Un al treilea atac a avut loc in interiorul orasului, dar nu exista detalii. Al-Hasaka este situat la aproximativ 220 km est de Kobane.

Douăzeci de militanți ISIS fusesera uciși peste noapte, într-o ambuscadă a forțelor kurde, dupa ce s-au infiltrat în partea de est a orașului, conform unui raport Rahman, citat de Ansa. Ciocnirile continua și sunt vizibile la frontieră, unde mai multe tancuri sunt staționate. Multe dintre rezervele desfășurate de către Armata Turcă, în ultimele zile, au fost redistribuite din alte părți. Duminică, unele salve de artilerie de la frontiera au lovit un sat turc și au rănit patru civili. Forțele turcesti au folosit, ieri, gaze lacrimogene, pentru a dispersa zecile de jurnaliști și de civili din apropierea graniței.

Turcia va trimite trupe la sol în Siria, doar în cazul în care strategia SUA include eliminarea Președintele Siriei, Bashar Al-Assad, a afirmat, intre timp, Primul-Ministru turc, Ahmet Davutoglu, pentru CNN.

În ceea ce privește Kobane, un oraș sirian situat în apropiere de granița cu Turcia, asediat de Statul Islamic (ISIS), Ankara se concentrează pe “a salva viețile a zeci de mii de oameni care au fugit din oras”, a declarat Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, conform relatărilor, ocolind problema unei posibile implicari militare pe acest front.

Sursele Ansa spun că sute de civili – unele estimări sustin un numar de 2000 – se afla încă în interiorul orașului. NATO ar putea trimite ajutor militar în Turcia, care se confrunta cu ofensiva ISIS la frontierele sale, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, ieri, la Varșovia.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.