Rezolvarea unei “taine” biblice: Cine sunt cei “pentru care s-a pregatit”? De-a dreapta si de-a stanga-

Hristos nu le-a spus ucenicilor Săi identitatea celor care vor avea cinstea sa stea direct de-a dreapta și de-a stânga Mantuitorului, in slava Sa.

– traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, dupa o relatare a Arhimandritului Ambrozie Pogodin (2004), de: KSLCatalin

Evanghelia spune că, atunci când Domnul se apropia de momentul suferinței Sale, le-a raspuns ucenicilor Săi, Apostolilor Iacov și Ioan:

“37. Iar ei I-au zis: Dă-ne nouă să şedem unul de-a dreapta Ta, şi altul de-a stânga Ta, întru slava Ta.

38. Dar Iisus le-a răspuns: Nu ştiţi ce cereţi! Puteţi să beţi paharul pe care îl beau Eu sau să vă botezaţi cu botezul cu care Mă botez Eu?

39. Iar ei I-au zis: Putem. Şi Iisus le-a zis: Paharul pe care Eu îl beau îl veţi bea, şi cu botezul cu care Eu mă botez vă veţi boteza.

40. Dar a şedea de-a dreapta Mea, sau de-a stânga Mea, nu este al Meu a da, ci celor pentru care s-a pregătit.” (Marcu 10).

Cine sunt cei “pentru care s-a pregătit”?

“Episcopul Nikon Rklitsky (1976), autor al unei mari lucrari remarcabile, biografia Mitropolitului Antonie Hrapovițki, 1936, mi-a dat un răspuns la aceasta problema.

De mai multe ori, vlădica mi-a facut cinste cu cate o conversație si mi-a spus că el, de multe ori, se gandise la aceste cuvinte evanghelice, declarandu-se uluit de cuvintele Mântuitorului: “pentru care s-au pregătit”.

Și astfel, odata, intrand în biserică, a privit la Icoana lui Hristos Pantocrator: la dreapta Lui era Maica Sa Preacurata și la stânga Lui, Sfântul Ioan Botezătorul.

Vlădica primise răspunsul.

Hristos nu le-a spus ucenicilor Săi identitatea celor care aveau cinstea sa stea direct la dreapta și la stânga lui Hristos, în slava Sa; dacă le-ar fi spus că Maica Domnului și Ioan Botezătorul vor avea aceasta onoare, apostolii ar fi crezut că Hristos le oferea aceasta cinste doar din motive de sensibilitate familiala.

Dar, Maica Domnului a fost mai sfânta decat toti sfinții și mai mare decât orice locuitor al Cerului, insa acest lucru poate ca nu le era cunoscut apostolilor, la momentul respectiv.

În ceea ce-l priveste pe Ioan Botezătorul, care a combinat în sine un profet, un apostol, un martir și un înger, care a pregătit calea Domnului, avem chiar cuvintele Mantuitorului: “Adevărat zic vouă: Nu s-a ridicat între cei născuţi din femei unul mai mare decât Ioan Botezătorul” (Mt 11:11).

Ei nu au devenit vrednici de cinste prin relația lor cu Mântuitorul, ci prin înrudirea lor… spirituală. Biserica a raspuns la întrebarea Episcopului Nikon, prin icoana ei.

La o săptămână mai târziu, Vlădica (foto) a murit. Chiar înainte mortii sale, ii fusese daruita aceasta descoperire”.

– traducere si interpretare, pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, dupa o relatare a Arhimandritului Ambrozie Pogodin (2004), de: KSLCatalin

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.