STIRI Libia | Capitala Tripoli se afla si ea, de acum, sub controlul militiilor islamiste

Grupul Libya Dawn a preluat controlul asupra capitalei, dupa doua săptămâni de lupte împotriva coaliției Operatiunea Demnitate a milițiilor rivale de sub fostul general Khalifa Haftar, conform agentiei Ansa.

Primele ciocniri au avut loc în luna iulie, în apropierea aeroportului Tripoli (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Rapoartele Libia Herald au afirmat ca guvernul provizoriu de sub Camera Reprezentantilor din Tobruk (estul indepartat al Libiei) a admis ca nu mai are niciun control asupra ministerelor și instituțiilor guvernamentale din capitala. Miniștrii din Tripoli nu mai exercita nicio putere în țară.

Camera Reprezentanților l-a însărcinat pe Primul-Ministru provizoriu, Abdullah Al-Thinni, sa formeze un nou guvern, după demisia miniștrilor săi, de săptămâna trecută.

Thinni, care în luna iunie a fost învestit după mai multe neintelegeri, are două săptămâni pentru elaborarea unei noi liste de miniștri, organismul parlamentar solicitand ca numarul lor sa fie mai mic decât cel precedent, informeaza Ansa.

Cu toate acestea, haosul domnește în întreaga țara divizata, de facto, în trei realități distincte:

– cea “legitima”, care rezultă din alegerile din 25 iunie, acum aflata în “exil” în Tobruk,

– “califatul” condus de Ansar al-Sharia în Benghazi,

– Consiliul Revoluționarilor din Tripoli, noul grup de luptători care a preluat capitala.

Conform Mons. Giovanni Innocenzo Martinelli, vicar apostolic la Tripoli, până în prezent, comunitatea creștină nu am întâmpinat nicio problemă, afirma Fides.

Un video din Tripoli, facut public, arata cum mai multi membri ai gruparii Libya Dawn privesc de pe balconul Ambasadei SUA, care a fost evacuata la sfârșitul lunii iulie, și înoata în piscina ambasadei.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.