STIRI Ucraina | Consiliul de Securitate ONU ignora apelul Rusiei de incetare a focului

Trimisul Rusiei la ONU a făcut apel la membrii Consiliului de Securitate al ONU, să adopte o declarație media, prin care sa ceara o încetare a focului în Ucraina, o cerere pe care Consiliul a ignorat-o.

“Actuala escaladare a situației din sud-estul Ucrainei, este o consecință directă a politicii ilicite a Kievului, de a duce un război împotriva propriului popor”, a declarat Vitali Ciurkin, la o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, joi, conform Ria Novosti.

Ambasadorul SUA in Organizația Națiunilor Unite, Samantha Power a declarat in Consiliu că Rusia “trebuie să înceteze minciuna”, acuzând Moscova ca trimite soldați, tancuri și arme în estul Ucrainei, pentru a-i susține pe separatiștii de acolo. Acuzația a venit după ce NATO a raportat că, în conformitate cu imaginile sale din satelit, sute de trupe guvernamentale ruse ar fi trecut în estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konashenkov, a numit acuzatia “ridicola”, spunând că sintagma “NATO a publicat fotografii ale trupelor rusești în Ucraina” a devenit prea comuna în ultima vreme.

Ciurkin (foto) a subliniat că există doar 9 militari ruși, în prezent, în Ucraina. “Ei sunt parașutiștii care au trecut accidental în Ucraina”, a spus Ciurkin pentru canalul Rossiya 24, joi.

Conform solicitarilor NATO, Președintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite se așteaptă să fie de acord cu o nouă rundă de sancțiuni economice împotriva Rusiei, în timpul întâlnirilor cu aliații săi europeni, de săptămâna viitoare, dar a exclus orice intervenție militară în Ucraina.

“Nu vedem o confruntare militară între Rusia și Statele Unite, în această regiune”, a declarat Obama reporterilor de la Casa Albă, joi, aminteste Ria Novosti.

Președintele american a declarat că a avut loc o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, în cursul zilei, și că cei doi au fost de acord că “Rusia este responsabilă pentru violențele din estul Ucrainei”.

Obama, care se va afla în Țara Galilor săptămâna viitoare pentru un summit NATO, a declarat la o intalnire de presă că il va găzdui pe Președintele ucrainean Petro Poroșenko, în septembrie, pentru a discuta despre escaladarea crizei.

Comentând cu privire la cererile NATO legate de presupusa implicare militară a Rusiei în Ucraina, Ciurkin a declarat: “exista voluntari ruși în partea de est a Ucrainei. Nimeni nu ascunde acest lucru”.

Reprezentantul rus a subliniat că autoritățile ucrainene trebuie să înceteze sa recurga la acțiuni militare și ar trebui să caute un acord politic cu luptătorii pentru independență din estul țării.

Organizația Națiunilor Unite a estimat că acest conflict regional a dus la uciderea a mai mult de 2.200 de persoane și a forțat mai mult de 400.000 de persoane sa fuga, incepand din aprilie.

Ciurkin a declarat, insa, că numărul de refugiați din Ucraina, care au venit în Rusia, a ajuns la 814.000.

Adresându-se Consiliului de Securitate al ONU, Poroșenko le-a cerut cetățenilor din Ucraina sa nu intre în panică și a declarat că situația din estul țării a fost “dificila, dar controlabila”.

Poroșenko a mai menționat că au loc consultări între cartierul general al armatei ruse și ucrainene, convenite în urma întâlnirii sale cu Președintele rus Vladimir Putin. la Minsk, marți.

Ieri noapte, Putin le-a cerut luptătorilor militanti sa asigure un coridor umanitar în estul țării, pentru ca trupele ucrainene să părăsească câmpul de luptă.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.