Vizita Patriarhului Teoctist în Cipru – 25 de ani (1996-2021)

În acest an, 2021, se împlinesc 25 de ani (1996-2021) de la vizita oficială a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist (1986-2007) în Cipru, și 26 de ani de la înființarea Comunității Ortodoxe Române din Cipru (1995-2021). 

Fotografie făcută cu Patriarhul Teoctist, aflat în faţa Ambasadei de atunci a României în Cipru
(foto: Reprezentanţa Patriarhiei Române în Cipru)

Cu această ocazie, Reprezentanţa Patriarhiei Române în Cipru a pus la dispoziţie o înregistrare video, prezentând momente suprinse la acea dată, şi fragmente din raportul de presă transmis apoi de Canalul TV “Logos” (“Cuvântul”).

Totodată, Reprezentanţa Patriarhiei Române în Cipru readuce în atenţie mesajul oficial al Bisericii Ortodoxe Române, legat de vizita frățească în Biserica Apostolică a Ciprului – Noua Justiniana, a delegației  conduse de Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST, în perioada 8-15 mai 1996.

Delegaţia a inclus – amintind funcţiile ocupate atunci – pe I.P.S. NESTOR, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolit al Olteniei, P.S. EPIFANIE – Episcopul Buzăului, P.S. TEOFAN SINAITUL – Episcop Vicar Patriarhal, P.C. Pr. Prof. Dr. CONSTANTIN CORNIȚESCU – Decanul Facultății de Teologie din București şi alţii.

În cadrul vizitei istorice în Cipru, Patriarhul Teoctist a slujit împreună cu Prea Fericitul Părinte Hrisostom, Arhiepiscop al Ciprului – Noua Justiniana, în Catedrala “Evanghelistria” din Nicosia, săvârşind împreună Slujba Sfintei Liturghii, în urma căreia Patriarhul României avea să primească cea mai mare distincție a Bisericii Ciprului: “Ordinul Sfântul Apostol Barnaba”.

 “Acum, când primejdiile lumii sunt atât de mari și Biserica Mântuitorului Iisus Hristos este atacată din toate părțile, trebuie să nu pierdem legătura cu trecutul și memoria popoarelor și Bisericilor noastre și să fim mai uniți pentru a putea face față tuturor încercărilor”, avea să încheie cuvântul său, rostit la acel eveniment, Prea Fericitul Părinte Patriarh TEOCTIST. 

În perioada în care s-a desfăşurat vizita istorică a Prea Fericitului Părinte Patriarh Teoctist în Cipru, delegaţia din România s-a închinat la mormântul Sfântului Apostol Barnabas, la Sfintele Moaşte ale Sfântului Lazăr cel înviat din morţi, ale Sfântului Iraklidios, Episcop în Cipru, cât şi în alte locuri sfinte aflate sub ocupație turcă, vizitând mai multe mânăstiri din Nicosia, Pafos, Limasol și Kition-Larnaca, în unele dintre acestea viețuind şi călugărițe trimise din România la cererea Bisericii Ciprului.

[cipru]

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.