publicat în: Arhivă

‘Mafia cu patrafir’ – Acuzatii iresponsabile fara dovezi concrete

Acuzaţii iresponsabile fără dovezi concrete

În cotidianul Adevărul din 20 martie 2014, domnul Cezar Paul-Bădescu a publicat un articol de opinie intitulat “Mafia cu patrafir” [https://adevarul.ro/news/societate/mafia-patrafir-1_5329b1ea0d133766a80b602f/index.html] . Faţă de opiniile exprimate de jurnalistul cotidianului Adevărul, precizăm:

1. Numirea tinerilor teologi în posturile vacante de preoţi şi diaconi se face cu respectarea prevederilor statutare şi regulamentare bisericeşti (Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române – art. 123-124 şi Ghidul (Îndrumar) privind numirea şi transferarea clerului la parohii, aprobat de Sfântul Sinod). Preoţii şi diaconii slujitori sunt selectaţi prin concurs dintre doctorii, absolvenţii de masterat şi licenţiaţii de teologie pastorală după ce au susţinut examenul de capacitate preoţească. Ulterior, aceştia sunt numiţi în parohie de episcopul locului într-o şedinţă a Permanenţei Consiliului eparhial. În acest scop, centrele eparhiale dau periodic publicităţii posturile vacante de preoţi şi diaconi în vederea organizării concursului pentru ocuparea lor. Cei interesaţi au acces direct la toate aceste informaţii fie prin oferirea lor gratuită pe suport tipărit deSecretariatele arhiepiscopiilor şi episcopiilor, fie prin accesarea paginilor de internet ale eparhiilor. Ca atare, numirea şi transferul preoţilor şi diaconilor în parohii se face în mod transparent, iar nu ocult aşa cum sugerează iresponsabil domnul Cezar Paul-Bădescu. O presupusă condiţionare a numirii într-un post de preot sau diacon de o sumă de bani dovedeşte din partea jurnalistului de la Adevărul o abordare jurnalistică diletantă şi iresponsabilă, cu intenţia de a calomnia şi a denigra.

2. De aceea, în continuare, autorul editorialului exprimă o altă opinie hazardată când afirmă că acele presupuse sume de bani oferite pentru numirea într-un post de preot trebuie în mod automat “recuperate” de la enoriaşi. În viziunea hiperbolizantă a domnului Cezar Paul-Bădescu, preotul ar fi un fel de „stăpân al parohiei” care ar impune după bunul plac „biruri” comunităţii parohiale pe care o slujeşte. Această afirmaţie dovedeşte că jurnalistul este complet străin de realitatea vieţii bisericeşti, deoarece contribuţiile benevole pentru serviciile religioase din parohii sunt stabilite de Consiliul parohial format din reprezentanţi aleşi ai comunităţii parohiale, iar Centrul eparhial verifică anual gestiunea şi corectitudinea înregistrării şi utilizării veniturilor de fiecare unitate bisericească, potrivit hotărârii Sfântului Sinod.

3. Referitor la întrebarea “unora” despre impozitarea veniturilor Bisericii, îl informăm că, în România, Codul fiscal prevede anumite facilităţi fiscale acordate Cultelor religioase cu menţiunea că acestea trebuie să fie utilizate pentru întreţinerea locaşurilor de cult, plata utilităţilor, completarea salariilor personalului deservent, a impozitelor şi asigurărilor sociale, pentru lucrări de consolidare şi restaurare, pentru opera socială şi educaţională etc.Această situaţie se regăseşte în toate ţările Uniunii Europene datorită rolului lor important şi activităţii spirituale, sociale, educaţionale şi culturale desfăşurate în beneficiul societăţii. În acest sens, reamintim că pentru susţinerea activităţilor social-filantropice, medicale şi educaţionale în anul 2013, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit suma de peste 80.000.000 lei.

Cât priveşte alte opinii exprimate în editorial, acestea sunt atât de ridicole şi penibile încât nici nu merită vreun răspuns, atâta vreme cât sunt introduse prin sintagme de genul „îmi povestea cineva”.

În concluzie, opiniile calomnioase exprimate cu aroganţă şi în manieră cvasi-justiţiară de domnul Cezar Paul-Bădescu în editorialul publicat de cotidianul Adevărul denotă lipsă de dovezi concrete şi intenţie evidentă de denigrare. Probabil la comanda cuiva.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMÂNE