Egipt: Descoperirea unui port plin de viata, langa piramidele din Gizeh

Rămâsitele unui port plin de viață și ale unor cazărmi pentru marinari sau trupe militare (galerii) au fost descoperite lângă Piramidele din Gizeh. Acestea erau folosite în timp ce Piramidele erau construite, în urmă cu aproximativ 4500 de ani.

Arheologii au excavat o asezare lângă Piramidele din Giza, care datează din timpul domniei faraonului Menkaure, care a construit ultima piramida din Giza. Totodata, în apropierea piramidelor, a fost excavat un oraș, situat în apropierea unui monument dedicat Reginei Khentkawes, eventual o fiică a lui Menkaure. Conform liveScience, barăcile sunt situate in orașul Khentkawes, alaturi de un bazin, care ar putea fi parte a unui port.

Mai multe descoperiri legate de asezare și de orașul Khentkawes sugerează ca Giza a fost un port prosper, a declarat arheologul Mark Lehner, director al Asociatiilor Cercetatorilor Egiptului Antic. De exemplu, echipa Lehner a descoperit un bazin lângă orașul Khentkawes, la doar 1 kilometru de cel mai apropiat canal al raului Nil. Acest bazin poate fi “o extensie a unui port sau a malului mării”, a declarat Lehner, la un simpozion recent, care a avut loc la Societatea pentru Studiul Antichităților Egiptene.

Lehner a declarat că echipa sa, totodata, a găsit la Giza resturi de cărbune de cedru, ienupăr, pin și stejar, toți arbori care cresteau într-o zona din estul Mediteranei, numita Levant, alaturi de ceramica din acea regiune. În plus, cantități mari de granit din Aswan, situat la granița antica de sud a Egiptului, pentru mult timp cunoscut ca provenind din Giza, ar fi putut fi aduse în jos fluviului Nil prin portul Giza.

“Giza a fost portul central, mai apoi, pentru trei generații, Khufu, Khafre, Menkaure”, a spus Lehner, în prezentarea sa, referindu-se la cei trei faraoni care au construit piramidele din Giza.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.