publicat în: Arhivă

Islam radical in Bulgaria. Proces urmarit de UE, ca test pentru libertatea religioasa in tara

Un tribunal bulgar a organizat o noua audiere, zilele trecute, într-un proces indreptat împotriva a 13 lideri religioși, acuzati de predicarea Islamului radical și răspândirea urii religioase.

Procesul, care a avut loc in orasul Pazardzhik, este acum în faza finala. Spre deosebire de sesiunile anterioare, când naționaliștii și susținătorii inculpaților s-au ciocnit în fața tribunalului, de aceasta data situatia a fost calma, conform unui raport al publicatiei Novinite.

Cei 13 inculpați se confruntă cu până la cinci ani de închisoare, într-un proces penal, care este privit în străinătate ca fiind un test pentru limitele libertății religioase și toleranței în țară. Toti 13 pretind cu fermitate ca sunt nevinovati.

Studiul a suferit o serie de răsturnări de situație, in cea mai mare parte legate de cunoașterea vagă a legilor Islamului radical si de acuratetea traducerilor experților de literatură religioasă, din arabă in bulgară.

Experții au comentat că ar fi extrem de dificil să se stabilească nivelul de acuratețe al traducerii. În plus, avocații apărării cred ca experții desemnați nu au fost suficient de competenti.

Procurorii spun ca activitățile imamilor, finantate de Arabia Saudita, au urmarit răspândirea extremismului religios și s-au folosit de o echipă de fotbal locală, pentru îndoctrinarea tinerilor.

Procurorii susțin că trei dintre imami au subminat statul, incurajandu-i pe oameni să boicoteze alegerile parlamentare și răspândind ura religioasă.

Alti 10 sunt implicati în lucrul cu Al Waqfal Islami, o organizatie de caritate finantata de Arabia Saudita, care construieste moschei si care i-a trimis pe băieți in excursii in Orientul Mijlociu, finantand educația lor religioasă în Bulgaria, despre care procurorii spun ca au îmbrățișat ulterior latura Salafista a Islamului fundamentalist.

Guvernul bulgar a închis Al Waqfal Islami, în 2003, dar procurorii spun ca cei 13 acuzati au continuat activitatea lor in mod ilegal.