publicat în: Arhivă

Biserica Greaca a participat la realizarea unei liste de nume originale purtate de greci

In Grecia antica au existat… 5160 de nume originale, purtate de cetatenii sai. Cel puțin, acesta este numărul numelor incluse pe o lista întocmită de autorul grec Nikos Bousoulegas.

Biserica Ortodoxă Greacă a lucrat si ea, din cate se pare, la alcatuirea acestei liste, conform autorului, pentru că din cele 400 de nume menționate în calendarul anual al Bisericii, doar 44 sunt datate din cele mai vechi timpuri. Autorul a adaugat ca “330 nume, care sunt încă folosite astăzi, sunt respinse de Biserică și, prin urmare, nu e permis să fie folosite la ceremonia de botez a unui copil, deoarece ele sunt considerate a fi păgâne si nu crestine”.

În noua sa lucrare istorică, intitulata “Nume Omenesti Grecesti”, autorul aminteste calatoria de 3400 de ani, in dezvoltarea limbii grecești. Inspirat de numele grecești antice încă auzite astăzi, și realizand ca ele reprezinta un procentaj foarte mic din numele antice reale, Bousoulegas a început cercetarea sa în istoria Greciei antice, în așa fel încât să poata alcătui o listă completă a acestora. El a realizat că multe nume de oameni celebri și femei care trăiau în Grecia antică continua să fie utilizate în mod identic chiar si în prezent, în timp ce altele au fost ușor adaptate Vechiului și Noului Testament, literaturii latine și perioadelor de dominație străină.

Lista lui Bousoulegas rememoreaza istorii și evenimente mari, numele fiind atribuite zeilor antici, râurilor, care rămân încă autentice și nemuritoare în amintirea oamenilor.