Biserica si – critica. Au dreptul clericii, credinciosii sau necredinciosii sa critice Biserica?

Conform unui raport Interfax, 63% din cetatenii rusi, intervievati recent de Fundatia de Opinie Publica (FOM), considera că este inacceptabila critica la adresa Bisericii Ortodoxe Ruse.

Sondajul de opinie publică, care a fost realizat în 43 de regiuni din Rusia la inceputul acestei luni, implicand 1.500 de persoane, demonstreaza ca doar 15% dintre respondenți sunt sceptici față de Biserică.

Cu toate acestea, 3% din respondenți au spus că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Ruse pot fi criticati pentru incercarile lor de a acumula avere, 2% din cei chestionați au menționat conduita necorespunzătoare a clericilor și 1% s-a referit la implicarea Bisericii în politică. 1% dintre respondenți considera că Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii merită critici acerbe.

25% dintre cei chestionați, cred că credincioșii ortodocși au dreptul sa critice Biserica Ortodoxa Rusa. Respondenții care au sustinut acest punct de vedere, au remarcat faptul că fiecare persoană are dreptul la propria opinie, pe diferite probleme (5%), iar criticile justificate ajută la îmbunătățirea muncii (4%).

2% din respondenti au sustinut ca este normal ca toți oamenii să facă greșeli, iar Biserica nu este o excepție. 3% au declarat că există motive pentru a critica Biserica, iar 1% din cei chestionati au declarat că oamenii critica Biserica, raportandu-se la institutie, si nu la credință sau religie.

Dintre cei 36% respondenți care au declarat că credincioșii ortodocși nu au dreptul sa critice Biserica, 9% au spus că credința și criticile sunt incompatibile, 7% au numit remarcile negative despre Biserică drept “păcătoase”, 5% au spus că este greșit și ilogic sa critici Biserica, iar alti 2% au declarat că observațiile critice care vizează Biserica sunt lipsite de etică și imorale, intrucat Biserica nu face nimic care sa merite sa fie criticata.

49% dintre cei intervievati, au spus că clericii nu au voie să-si critice Biserica lor, iar 24% a fost de părere opusă, conform sondajului citat de Interfax.

40% de procente dintre respondenti au spus ca necredinciosii nu au dreptul sa critice Biserica, iar 33% dintre cei chestionati au exprimat o opinie opusa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.