Blogger gasit vinovat pentru ridiculizarea Cuviosului Paisie

O plangere formulata de partidul neo-nazist Golden Dawn, a dus la efectuarea unei anchete la adresa unui creator de profil satiric pe Facebook, care ridiculiza un călugăr ortodox binecunoscut decedat.

Blogger-ul din spatele pofilului satiric al “Parintelui Pastitsios”, care a fost acuzat ca l-a ridiculizat pe binecunoscutul călugăr ortodox, a fost condamnat la o pedeapsa de zece luni de inchisoare – pentru “insultarea religiei”.

Filippos Loizos a fost arestat in casa sa, de către unitatea de infracțiuni electronice a Poliției, care a afirmat că a primit mii de plângeri cu privire la profilul de Facebook construit în jurul fictivului Parinte Pastitsios.

Arestarea blggerului, sub acuzația de blasfemie rău intenționata și ofensarea religiei, a generat interes la nivel mondial, dand nastere unui cont de Twitter destinat eliberarii bloggerului.

Personajul fictiv creat, Loizos, s-a bazat pe binecunoscutul calugar ortodox decedat Paisie, venerat pentru multe dintre minunile și profețiile sale.

Bloggerul s-a folosit de numele și imaginea lui Paisie, înlocuindu-le cu Pastitsio – paste grecesti cu sos béchamel – într-un mod similar cu Pastafarianismul, o mișcare internațională satirica, ce promovează necredința.

Autoritățile au fost avertizate cu privire la existența paginii Parintelui Pastitsios, de pe Facebook, de către liderul nou ales al partidului neo-nazist Golden Dawn, Christos Pappas, care a ridicat problema în Parlament.

Pappas, acum în închisoare, fiind acuzat si el de implicare într-o organizație criminală, declara: “este o batjocura, își bate joc și încearcă să umilească o figura sfanta a Ortodoxiei grecesti: Cuviosul Paisie”. El ii ceruse Ministrului Educatiei, caruia ii revine, totodata, si responsabilitatea religiei, să ia măsuri împotriva paginii. Loizos a fost arestat, cu patru zile mai târziu.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.