Genocidul Armean: Dovezi socante din Arhivele Ministerului German de Externe (1915-1916)

Institutul Zoryan a anunțat că mult-așteptata editie englezeasca a lucrarii “Genocidul Armean: Dovezi din Arhivele Ministerului German de Externe, 1915-1916”, întocmita și editata de Wolfgang Gust, tocmai a fost lansata de către Berghahn Books.

Acesta conține sute de telegrame, scrisori și rapoarte ale funcționarilor consulari germani în Imperiul Otoman catre Ministerul de Externe din Berlin, care descriu în detaliu și intr-un mod șocant genocidul la adresa armenilor.

Documentele furnizeaza dovezi neechivoce ale intenției de genocid a Junilor Turci și consimțământul și complicitatea oficiala a Guvernului German.

In calitate de aliați ai Imperiului Otoman, oficialii germani se simteau obligați, inca de la acea data, din motive morale și politice, sa raporteze și sa se plânga de atrocitățile comise împotriva armenilor de către aliatul lor otoman. Descriind modul in care a ajuns să realizeze acest proiect masiv, Gust scria:

“…Am fost șocat să văd cum germanii joacă din nou un rol important în uciderea în masă de la marginea Europei. Acest genocid nu a fost nici inițiat, nici comis de germani, dar a fost larg acceptat de către acestia. Germania Imperială a fost cel mai apropiat aliat al Junilor Turci și a avut o alianță militară formală cu ei. A existat o legătură între aceste două genociduri, cele mai importante din Europa? Naziștii au copiat metodele Junilor Turci, care au comis genocidul armean? Au fost cele două războaie mondiale, în realitate, un singur eveniment istoric, dupa cum cred unii istorici?

“Intrebari dupa intrebari… A fost Germania Imperiala o forță motrice în genocidul armean, sau, eventual, chiar sursa ideii, dupa cum au suspectat unii istorici non-germani…? Germania Imperiala vedea genocidul armean cu indiferență sau cu simpatie? Și, în sfârșit, Germania putea opri genocidul armean, și, în cazul în care aceasta era în măsură să o faca, de ce nu a facut uz de această putere?”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.