Noua Biserica Sfantul Nicolae de la Ground Zero, New York, distrusa odata cu Gemenii, tarnosita in 2016

Proiectul noii Biserici grec-ortodoxe Sfantul Nicolae, care se ridica la Ground-Zero, in locul celei distruse in atacurile din 11 septembrie 2001, atunci când turnul de sud al World Trade Center s-a prabusit, pare sa nasca noi controverse in SUA, conform unui raport de ultima ora al publicatiei New York Times.

Discutiile au aparut odata cu publicarea vederilor cuprinse in planurile noului proiect, realizat de cunoscutul arhitect Santiago Calatrava (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Noua biserica se inspira din cele mai mari biserici din Orient: Hagia Sofia și Biserica Mântuitorului din Chora. Ambele se afla in Istanbul. Domul superior al noului edificiu va avea 40 de fatete, la fel ca și cupola Hagia Sophia (Sfanta Sofia). Benzile alternante de piatră isi au originea în zidurile Bisericii Chora. Deși datand din primele secole ale Creștinismului, ambele biserici istorice crestine au fost ulterior folosite ca moschei, înainte de a deveni muzee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

“În timp ce natura ecumenică poate reflecta corect dorința declarată a Bisericii Ortodoxe a Greciei de a crea un spațiu în care toți vizitatorii sa se simta bineveniti, se va aprinde aproape sigur o nouă rundă de dezbateri asupra rolului religiei în sau în jurul World Trade Center”, apreciaza New York Times, asta mai ales dupa ce, initial, se vehiculase ideea inlocuirii acestei biserici, cu o… moschee (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe).

Conform planurilor arhitecturale, noua Biserica a Sfantului Nicolae nu va mai arata nicidecum ca modesta biserica parohială veche, pe care o inlocuieste. Noua biserică va ocupa un colț al unui bloc in forma de L, delimitat la nord de strada Libertății și la est de Greenwich Street. Proiectul arhitectului spaniol, care ar trebui sa insemne o biserică bizantină modernă, pentru Arhiepiscopia grec-Ortodoxă a Americii, bazandu-se pe clădirile din Turcia, care au fost folosite de cultul islamic, pare sa mearga la inima Arhiepiscopiei, care spune că speră ca aceasta sa fie tranosita la începutul anului 2016.

“L-aș putea cita pe Iisus: Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate popoarele”, a spus Pr. Mark Arey, un purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei. “Aceasta va fi deschisă pentru toată lumea: credinciosi, necredinciosi, creștin-ortodocsi, atei. Oricine poate veni in acest spatiu, pentru a-si gasi o mangaiere duhovniceasca.

Comentariile vizavi de planurile publicate de Citizen Tribeca, arată că unii deja spun ca Biserica Sfantul Nicolae seamănă prea mult cu o moschee. Parintele Arey sustine, insa, ca este deschis dialogului, in continuare.

“Cupola, inventata de grecii micenieni, a reprezentat o formă creștină de arhitectura, care a fost împrumutata de către lumea islamică”, a explicat el.

Calatrava a fost ales în urma unui concurs la care au participat alte 12 nume si firme de arhitectura. Designul său, conform părintelui Arey, citat de NYT, are o “anumita solemnitate”. Biserica are 65 de metri, de la podea pana la vârful crucii.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.