publicat în: Arhivă

Icoana Maicii Domnului Feodorovskaya, pentru intaia data in Moscova

Sute de oameni s-au adunat, ieri, la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin, in Moscova, pentru a se ruga pentru patrie. Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, a condus Sfanta Liturghie, oficiata cu ocazia sărbătorii Icoanei Maicii Domnului din Kazan.

În 1612, această icoană a devenit principalul odor sfant al fortelor care eliberau Moscova de invadatorii din Polonia și Lituania. După victoria naționala, a inceput restaurarea statalității ruse, prin urmare, această sărbătoare a pus bazele Zilei Unității Naționale.

După slujba religioasa, Patriarhul Kirill, împreună cu politicienii și mai multe personalități publice s-au deplasat la un obelisc dedicat domnitorilor Casei Romanov, în Grădina Aleksandrovsky din Kremlin, aflat după restaurare. Monumentul, care a fost construit cu ocazia celei de a 300-a aniversari a dinastiei regale Romanov, a fost trasformat de ideologii Comunismului, în 1918. Acum, el este readus la forma sa inițială.

Festivitățile au continuat la Salonul Central Manezh. O expoziție multimedia de mari dimensiuni “Rusia Ortodoxa. Casa Romanovilor” si-a deschis si ea portile. Expoziția a fost organizată cu ocazia a 400 de ani de dinastie regala rusa, fiind dedicată rolului acesteia în soarta Rusiei. Președintele rus Vladimir Putin, împreună cu Patriarhul Kirill, au participat la deschiderea expoziției, conform radioului Vocea Rusiei.

Timp de nouă zile, până pe 12 noiembrie, vor avea loc dezbateri cu eseiști, istorici, diplomați, despre diferite perioade ale dinastiei țariste ruse.

Între timp, intre 4 si 12 noiembrie, vizitatorii Expoziției se pot inchina la Icoana Maicii Domnului Feodorovskaya, care este considerata a fi patroana spirituala a familiei regale Romanov. În 1613, primul tar rus Mihail, din dinastia Romanov, a fost binecuvântat sa conduca țara. Icoana este adusa în capitala Rusiei pentru prima dată.