Primul interviu al unui Patriarh sarb pentru mass-media germana: Papa nu poate veni, inca, in Serbia

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sarbe a declarat, într-un interviu pentru cotidianul german “Frankfurter Zeitung”, ca ar fi fost de acord cu o intalnire intre Bisericile Ortodoxa si Catolica, precum și cu sosirea liderului Bisericii Romano-Catolice în Serbia, dar el a mai spus că vremea venirii acestuia nu este încă “coapta”.

Ca loc ideal pentru o intalnire intre Biserica Catolica și cea Ortodoxa, Patriarhul a numit localitatea Nis, menționând că aniversarea a 1700 de ani de la Edictul din Milano este deja o oportunitate pentru numeroși reprezentanți ai Bisericilor și comunităților creștine, după secole, de a se întâlni într-un asemenea loc de mare importanță și de a intra în dialog.

Patriarhul Irineu, de asemenea, a mai spus că, în special pentru Biserica Catolică și cea Ortodoxă, “care sunt aproape una de alta, ar fi de mare importanță ca, după atâtea secole, sa apara si un dialog”, sugerand desfășurarea unui sinod ecumenic.

Cand a fost intrebat despre posibilitatea venirii Papei în Serbia, Patriarhul Irineu a declarat că mai mult de 200.000 de sârbi au fost nevoiti să-si părăsească “casele și bisericile” lor din Croația și sa trăiasca acum în condiții proaste, în Serbia, spunând că printre ei “există foarte mulți dintre cei care nu ar fi bucurosi să-l vadă pe Papa venind”.

Irineu a mai avertizat că, “în cazul în care unii dintre acei oameni nemulțumiți i-ar face vreun rău Papei, acest lucru ar arunca o umbră întunecată asupra Bisericii și poporului” sarb, asa incat timpul pentru vizita Papei este “inca necopt”.

“Noi nu știm dacă siguranța lui poate fi asigurata indeajuns în țară. Pana la urma, chiar si in Roma a devenit posibila asasinarea unui Papa”, a spus Patriarhul Irineu, în primul interviu pe care un Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe l-a acordat mass-mediei germane.

Patriarhul Irineu a mai avertizat ca exista pesimiști în Serbia “care văd fiecare contact cu reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, venind în detrimentul Ortodoxiei, ceea ce este absolut greșit și inacceptabil”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.