Manastirea Djurdjevi Stupovi, demolata de 5 ori de turci, aniverseaza astazi 800 de ani

Manastirea Djurdjevi Stupovi, de langa Berane, apartinand Bisericii Ortodoxe Sârbe, din nordul Muntenegrului, isi sarbatoreste astazi cea de-a 800-a aniversare, o slujba a Sfintei Liturghii fiind oficiata chiar de către Patriarhul ortodox sarb Irineu, in prezenta Primului-Ministru Ivica Dacic și a Președintelui Muntenegrului, Filip Vujanovic, conform Agentiei Tanjug.

Patriarhul Irineu, Dacic și Vujanovic se vor adresa, mai apoi, mulțimii.

Djurdjevi Stupovi este una dintre manastirile din Muntenegru, care au servit ca centru spiritual în lupta sârbilor “pentru eliberarea de sub dominație otomană”.

Manastirea a fost construita in anul 1213, de boierul Prvoslav Nemanjic, ruda lui Stefan Nemanja, primul domnitor al Dinastiei Nemanja, care a condus Serbia în timpul marii sale puteri din Evul Mediu.

Eparhia de Budimlje a fost infiintata în Djurdjevi Stupovi, în 1219, chiar de catre primul Arhiepiscop al Serbiei, Sfântul Sava, fiind una dintre cele 7 eparhii ale Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Manastirea a fost demolata și incendiata de turci, de 5 ori, între secolele XVIII și XX, dar a fost reconstruita de fiecare dată.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.