Biserica Ortodoxa Sarba, discriminata puternic in Muntenegru

Biserica Ortodoxă Sârbă (SPC) este discriminata în Muntenegru, conform lui Gojko Perovic, rectorul Seminarului Bisericii Ortodoxe Sarbe din Cetinje, Muntenegru, acesta adăugând că nu vede nimic controversat in faptul că delegația Bisericii Ortodoxe Sarbe l-a informat pe Președintele rus Vladimir Putin despre aceasta problema în timpul vizitei sale recente la Moscova, conform agentiei Tanjug.

“Biserica Ortodoxa Sarba este grav discriminată în Muntenegru. Aceasta este singura care, în ciuda faptului că detine cel mai mare număr de preoți, credincioși și biserici, nu ajunge la un acord in relațiile sale cu statul”, a declarat Perovic, la o conferință de presă, in aceste zile.

“Doar Bisericii Ortodoxe Sarbe i se cere sa cedeze proprietatile sale catre stat, cerinta neobligatorie pentru oricare altă comunitate religioasă, și doar preotii Bisericii Ortodoxe Sarbe sunt persecutați, fiindu-le refuzat un permis de ședere în Muntenegru”, a declarat el.

“Biserica Ortodoxa Sarba și preoții din Muntenegru sunt pusi într-o postura inferioară, fara ca aceleași reguli sa fie aplicate și în cazul altor comunități religioase”, a mai subliniat Perovic.

Muntenegrul este singurul stat din regiune care nu are o lege potrivita pentru comunitățile religioase, dar care impune totuși legea din 1977, din perioada Iugoslaviei comuniste, conform remarcilor acestuia.

Biserica Ortodoxa Sarba a solicitat din partea Moscovei, nu asistență și intervenție, ci mai degrabă consultanta și parteneriat in relațiile cu statul și cu Biserica Rusă, a mai adaugat Perovic, subliniind ca, personal, nu vede nicio problema in asta.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.