publicat în: Arhivă

Sfantul Ioan de Rila (Ivan Rislki): poporul bulgar isi cinsteste patronul

Biserica Ortodoxă Bulgară l-a serbat, in data de 18 august, pe Sfantul Ivan Rilski, cinstit ca patron al poporului bulgar.

Sf. Ivan Rilski a fost primul pustnic bulgar. El a fost venerat ca sfânt inca de când era în viață, iar animalele sălbatice veneau la acesta, pasarile odihnindu-se de multe ori in palmele sale.

Credinciosii care l-au indragit au fondat Manastirea Rila, precum și multe alte biserici, în onoarea sa. Una dintre aceste biserici, “Sf. Ivan Rilski” a fost inaugurata, în anul 2008, în orașul Veliko Tarnovo.

Sf. Ivan Rilski este cinstit, astazi, ca patron al poporului bulgar și ca unul dintre cei mai importanti sfinți ai Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Sf. Ivan Rilski s-a mutat la Domnul în anul 946 d.Hr., în pustia mănăstirii, și a fost canonizat imediat după moartea sa. Date fiind minunile sale, acesta este unul dintre liderii spirituali cei mai influenți ai Bulgariei.

La scurt timp după moartea sfântului, rămășițele sale pamantesti, care aveau puterea facerii de minuni, au fost transferate in Sofia, în timpul domniei lui Petru I. După ce regele maghiar Bela al III-lea a cucerit Sofia, în 1183, moastele Sfantului Ivan Rilski au fost trimise în capitala Ungariei, Esztergom, și au rămas acolo timp de 4 ani, dupa care au revenit in Sofia, în 1187.

În 1194, țarul bulgar Ivan Asen I a ordonat ca moastele sfantului sa fie mutate in capitala sa, Veliko Tarnovo. Supravietuind cuceririi turce a orașului, în 1393, ele s-au întors la Mănăstirea Rila, în 1469, cu permisiunea Sultanului Murad al II-lea.