Astra Sibiu: 50 de ani de muzeu in aer liber (foto)

Joi, 13 iunie, 2013, cei care sunt legaţi sufleteşte de muzeul ASTRA (vizitatori, muzeografi, cercetători ştiinţifici în domeniul etnografiei şi reprezentanţi ai autorităţilor locale), s-au strâns la Casa Artelor pentru a sărbători printr-o expoziţie aniversară, existenţa a 50 de ani de muzeu în aer liber.

Expoziţia A ctitori… A zidi… A deveni reprezintă o sinteză a civilizaţiei româneşti tradiţionale, ilustrând prin intermediul unui instrumentar tradiţional, însoţit de fotografii de epocă din colecţia Fischer, principalele ocupaţii şi meşteşuguri practicate încă din vremuri îndepărtate în satele româneşti: agricultura, pescuitul, morăritul, ţesutul, olăritul, pictarea icoanelor, etc.

„Pentru a înţelege cu adevărat marile creaţii, pentru a le descifra mesajul pe care îl transmit, trebuie neapărat să le vezi cu ochii minţii şi ai sufletului. Muzeul din Dumbravă nu este o colecţie oarecare de construcţii ţărăneşti, el este o sinteză îndelung chibzuită după o selecţie riguroasă a patrimoniului satelor româneşti. De aceea, el reprezintă o esenţă a experienţei individuale, transmise şi perfecţionate de sute de generaţii de ţărani agricultori, păstori, pescari, meşteşugari, care, iată, au izbutit, cu multă inteligenţă şi talent, să folosească în deplin respect faţă de pământul pe care s-au născut, resursele naturale, din care şi-ai creat mijloacele de existenţă, de fapt, instrumente de cultură şi civilizaţie. ”, a declarat d-l Valeriu Olaru, director general al Complexului Naţional Muzeal ASTRA.

Alături de domnia sa, la vernisaj au mai luat cuvântul muzeograful George Tomegea, organizatorul expoziţiei, Mirela Creţu, director de specialitate al C.N.M. ASTRA, Ciprian Ştefan, directorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA din Dumbrava Sibiului, cercetătorii ştiinţifici Ana Grama şi Valer Deleanu, muzeografi cu o activitate prodigioasă desfăşurată pe parcursul a câtorva decenii de muncă în slujba muzeului, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale : d-l Marcel Constantin Luca, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Sibiu, şi d-l Răzvan Pop, director al Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a Judeţului Sibiu.

Toţi aceştia au adus un omagiu muzeului din Dumbravă şi generaţiilor de făuritori datorită cărora el a devenit ce este astăzi: unul dintre cele mai importante muzee în aer liber din Europa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.