Papa: de la Duh Sfant, la bun-simt. Crestinii caldicei sau sateliti

Creștinii căldicei sunt cei care vor sa construiasca o biserica a lor, dupa indicatii proprii, doar ca aceasta noua biserica nu este si Biserica lui Iisus – acesta este mesajul Papei Francisc, transmis in timpul Messei de ieri, în Capela Casei Sfintei Marta.

Prima comunitate creștină, de după persecuție, a trăit un moment de pace, fiind unită, avansand si crescand “în frica de Dumnezeu și in confortul Duhului Sfânt” – a spus Papa, in urma citirii Faptelor Apostolilor.

Acesta este duhul în care Biserica trăiește și respiră, invitandu-ne să trăim în prezența lui Dumnezeu, într-o maniera ireproșabila: “acesta este stilul Bisericii. A umbla în frica lui Dumnezeu, inseamna a avea un sentiment al rugaciunii, al prezenței lui Dumnezeu, nu? Biserica merge și exista acolo unde este prezența lui Dumnezeu, acolo unde nu poti face rau, unde nu poti face alegeri proaste. Suntem sub ochii lui Dumnezeu, cu bucurie și fericire: aceasta este siguranta Duhului Sfânt, care este darul pe care Dumnezeu ni l-a dat – acest confort – care ne ajuta sa mergem mai departe”.

Din Evanghelia citita in timpul Messei (Liturghiei catolice), rezulta ca mulți ucenici credeau cu adevărat că limbajul lui Iisus, vorbele Lui, in soapta, erau socante si, în cele din urmă, L-au parasit pe Invatator:

“Acesti oameni s-au întors, s-au dus, dupa cum au spus chiar ei”, fiindca acest om era un pic ciudat, spunand vorbe grele… Era prea riscant sa mearga pe acest drum. Sa avem bun simț, nu-i așa? Să ne retragem “putin și sa nu stam atat de aproape de El”. Acești oameni, probabil, au avut o oarecare admirație pentru Iisus, dar puțin “mai de departe: să nu se amestecam prea mult cu acest om, pentru că El spune lucruri care sunt un pic ciudate…”.

Acești creștini – a mai spus Papa – “nu sunt uniți in Biserica, neumbland in prezenta lui Dumnezeu, iar ei nu au parte de siguranta (securitatea) Duhului Sfânt. Ei nu alcătuiesc Biserica”. “Ei sunt doar creștini ai bunului simt: ei păstrează distanța. Crestinii – ca să spunem așa – “sateliți”, sunt cei care au o biserică mică în dimensiune: pentru a cita cuvintele lui Iisus, din Apocalipsa, sunt “creștinii căldicei”. Indiferenti fata de Biserica… Ei umbla doar în prezența bunului simt… a bunului simt, ca prudența lumească: aceasta este doar ispita prudenței lumești”.

Papa Francisc a mai reflectat asupra creștinilor “care marturisiesc, astazi, în numele lui Iisus, chiar până la a ajunge mucenici”. Acestia – a spus el – nu sunt crestini “sateliti”, pentru ca “ei merg cu Iisus, pe calea lui Iisus”.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.