publicat în: Arhivă

ATENA, noiembrie 9 2008 (AFP) – Biserica din Grecia pentru referendum cu privire la separarea de Stat

Şeful Bisericii Ortodoxe din Grecia, Arhiepiscopul Ieronimos a spus duminica trecută că un referendum privind separarea bisericii de stat ar fi soluţia, în cazul în care guvernul grec cere această rezolvare.

“Pentru o astfel de separare cine trebuie să decidă, noi sau poporul?”, s-a întrebat Arhiepiscopul Iéronimos, într-un interviu acordat canalului de televiziune regional, “Star”, din centrul Greciei.

“Oamenii vor fi informaţi şi vor lua decizia printr-un referendum, e simplu, şi apoi toţi vom obligaţi să urmăm decizia lor”, a adăugat el.

Miercuri, în timpul unui curs ţinut la Universitatea de Teologie din Atena, Arhiepiscopul Iéronimos a subliniat că “Biserica, niciodată nu va menţiona problema separării”, dar, în cazul în care guvernul o face, soluţia ar fi un referendum.”

Separarea Bisericii de Stat rămâne un subiect tabu în Grecia, o ţară cu peste 90% ortodocşi, în care Biserica se bucură de o puternică influenţă.

Cu toate acestea, Biserica a suferit recent un declin al popularităţii sale în urma unui scandal, care, de asemenea, dăunează şi partidului de dreapta aflat la guvernare, care se referă la un controversat schimb imobiliar între una din Mânăstirile ortodoxe ale comunităţii din Muntele Athos şi Stat.

Ales cap al Bisericii în luna februarie, după moartea conservatorului Arhiepiscop Christodoulos, Arhiepiscopul Iéronimos, în vârstă de 70 de ani, este cunoscut pentru moderare şi deschidere.