publicat în: Arhivă

Moastele Sfantului Ierarh Nicolae poposesc definitiv in Catedrala Arhiepiscopala din Valcea

Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea a devenit neîncăpătoare, cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, ocrotitorul acesteia şi a Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea.

Sute de credincioşi din Râmnicu Vâlcea şi din Eparhie au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului şi un sobor de preoţi şi diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Sărbătoarea a început cu slujba Privegherii, în seara zilei de 5 decembrie 2012, şi a continuat a doua zi cu slujba Utreniei şi cu Sfânta Liturghie Arhierească.

La sfârşitul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim în cuvântul de învăţătură rostit, a elogiat viaţa şi activitatea Sfântului Ierarh Nicolae arătând faptul că Sfântul Nicolae este pentru toţi oamenii o icoană a bunătăţii lui Dumnezeu, un păstor blând şi milostiv, ce a propovăduit prin faptă şi cuvânt şi a îndemnat pe toţi oamenii să caute mântuirea sufletului. În încheierea cuvântului, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat pe cei prezenţi şi i-a felicitat pe toţi cei ce poartă numele Sfântului Nicolae.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul”, a Arhiepiscopiei Râmnicului, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

La această mare sărbătoare a creştinătăţii ortodoxe prăznuită în Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au participat stareţii şi stareţele de la mânăstirile din Eparhia Râmnicului în frunte cu Părintele Exarh Arhim. Vartolomeu Androni, oficialităţi de stat, locale şi centrale, preoţi şi numeroşi credincioşi din municipiu şi din ţară.

Cu o seara inainte, aproape de începutul slujbei Privegherii, de la orele 16,30, la Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului au fost aduse, de la Mănăstirea Dintr-un Lemn, Moaştele Sfântului Ierarh Nicolae ce au fost dăruite Catedralei Arhiepiscopale și care vor rămâne aici permanent spre cinstire și închinare.

Sfintele Moaşte au fost primite la intrarea în curtea Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul însoţiţi de un sobor de preoţi, diaconi, monahi şi monahii.

Racla cu sfintele moaște a fost purtată în procesiune, până la Catedrala Arhiepiscopală, unde a fost aşezată la loc de cinste, spre închinare, în fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, spre a fi cinstite alături de cele ale Sfântului Ierarh Calinic, ctitorul catedralei, şi ale Sfinţilor Mucenici Mercurie, Teodor Stratilat şi Carp Episcopul.

În fața icoanei Sfântului Ierarh Nicolae, a fost săvârșită o slujbă de sfințire a icoanei cu chipul Sfântului, care a fost pictată la Mănăstirea Bistrița Olteană și oferită Catedralei Arhiepiscopale.

Catedrala Arhiepiscopală din Rm. Vâlcea cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”, a fost ridicată pe temelia unor biserici mai vechi: una zidită între anii 1576-1586 de către episcopul Mihail al II-lea şi dărâmată de turci în anul 1735, în timpul războiului pe care l-au avut cu austriecii; iar a doua zidită între anii 1739-1749 de către episcopul Climent şi distrusă de un mare incendiu în 1847. Edificiul, aşa cum se vede astăzi, a fost ridicat de Sfântul Calinic de la Cernica, Episcopul Râmnicului (1850-1868).

Construcţia a fost începută în anul 1851 şi terminată în anul 1856 şi este opera arhitectonică a meşterilor ucenici ai Sfântului Calinic care au zidit bisericile de la Sfintele Mănăstiri Cernica, Pasărea şi Frăsinei.

Pictura, în ulei, în stilul Renaştenii, aparţine marelui artist al vremii, Gheorghe Tattarescu care era un admirator al Sfântului Calinic.

Catapeteasma este lucrată din lemn de tei masiv, sculptată cu deosebită măiestrie, folosindu-se pentru executarea bogaţiei florale ghirlande şi buchete din lemn aurit.

Cu osteneala şi purtarea de grija a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cutremurul din 1986, Catedrala a fost consolidată şi în acelaşi timp s-a refăcut pictura de către pictorul bisericesc Toma Lascoi.

Cu prilejul sărbătorii de anul acesta, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Catedrala Arhiepiscopală a primit spre cinstire şi binecuvântare un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae dăruite de către maica stareţă stavrofora Emanuela şi obştea Mănăstirea Dintr-un Lemn. Totodată, Catedrala Arhiepiscopală a primit în dar de hram din partea Mănăstirii Bistriţa Olteană prin maica stareţă stavrofora Mihaela trei icoane ale Sfântului Ierarh Nicolae.