Kosovo sa ramana al nostru!

Patriarhul ortodox sarb, Irinej, a declarat marti, 28 iunie 2011, la Gracanica, centrul Kosovo, ca Metohija si Kosovo este o tara binecuvantata in care exista loc pentru toti oamenii cu bune intentii, si a subliniat ca trebuie facute cele mai mari eforturi cu putinta, astfel incat aceasta sa ramana parte a Serbiei, asa dupa cum a fost dintotdeauna, de-a lungul istoriei.

“Astazi, cand atat de multe maini sunt intinse spre Kosovo, nu putem si nu vom accepta niciodata ca Kosovo sa fie smuls de la noi. Acesta este un pamant sfant sarb, imbibat cu sange si cimentat cu oasele sfintilor martiri.

Pretul platit cu sange este cel mai mare pret care se poate plati. Acesta este pretul care a fost platit pentru Kosovo”, a spus Patriarhul Irineu, adresandu-se credinciosilor, dupa o Sfanta Liturghie oficiata in Manastirea Gracanica, cu ocazia zilei Sfantului Vitus”.

“Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta, astfel incat Kosovo sa ramana al nostru, sarb, la fel cum a fost intotdeauna, de-a lungul istoriei. Este o vreme a furtunii si a fortei. Dar asta va trece in curand, pentru ca soarele etern al libertatii straluceste pe acest pamant si peste toti oamenii care traiesc pe el”, a spus Patriarhul Irinej.

La Liturghia Sfantul Vitus, “de la Manastirea Gracanica, au participat peste 1.000 de sarbi, din toate partile Serbiei, precum si din Muntenegru, Republica Srpska si FYR Macedonia.

Au mai fost prezenti, Printul Aleksandar Karadjordjevic, ministrul pentru Kosovo si Metohija, Goran Bogdanovic, secretarii de stat ai Ministerului pentru Kosovo si Metohija, Ivanovic Oliver si Zvonimir Stevic, oficiali sarbi de partid, figuri publice si culturale.

Punctul culminant al zilei a fost slujba de pomenire care a avut loc la Gazimestan, un monument de comemorare a Bataliei istorice a provinciei Kosovo, acolo unde a fost adus un omagiu sarbilor ucisi in Ziua Sfantului Vitus, in 1389. Serviciu memorial a fost organizat de catre Patriarhul Irineu.

*Doua persoane au suferit leziuni usoare, in urma unui atac cu pietre, pornit de un grup de albanezi din Kosovo, asupra autobuzelor care ii transportau pe sarbi, la intoarcerea din Gazimestan, conform agentiei Beta. Politia din Kosovo a arestat… cinci sarbi, pentru ca ar fi aruncat cu pietre in Politie, pe drumul de intoarcere de la ceremonia din Gazimestan.

Ceremonia a continuat prin acordarea de recompense familiilor cu patru sau mai multi copii, mai informeaza Agentia de Stiri Lacasuri Ortodoxe.

Tot in aceasta perioada (vezi ARHIVA Lacasuri Ortodoxe), a avut loc si ceremonia ocazionata de cea de-a 622-a aniversare a Bataliei din Kosovo.

Comitetul Guvernamental Sarb pentru Pastrarea Traditiilor in Razboiul de Eliberare a organizat in Krusevac, un oras din centrul Serbiei, in apropiere de Monumentul Eroilor sarbilor kosovari, o ceremonie comemorativa marcand aceasta aniversare.

In istoria nationala sarba, Batalia din Kosovo reprezinta un punct de cotitura dupa perioada de inflorire a statului in timpul dinastiei regale sarbe Nemanjic – s-a subliniat in timpul ceremoniei, la care au participat un numar mare de cetateni.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii si Politicii Sociale, Negovan Stankovi?, a subliniat faptul ca Krusevac a fost capitala Serbiei la momentul Bataliei din Kosovo, din 1389.

Mai multe coroane de flori au fost depuse de catre reprezentantii Ministerului Apararii Sarb si Armata Sarba, autoritatile Krusevac si reprezentanti din Districtul Rasina, Asociatia Veteranilor de Razboi si delegatii din orasele surori din Bulgaria, Romania, Ungaria, Slovenia si Republica Srpska.

Vidovdan, 28 iunie, ziua Bataliei din Kosovo, este de asemenea si ziua orasului Krusevac, care si-a sarbatorit in acest an cea de-a 640-a aniversare de la infiintarea sa.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.