De vorbă cu Maica Magdalena: Îi vei spune despre spovedanie, da?

O fată devenise dependentă de muzica heavy-metal și încetase să mai vină la biserică. Într-o zi a venit îmbrăcată provocator și acru. M-am apropiat de ea prietenește, am discutat despre muzică, arătându-mă interesată pozitiv. Nu am început cu cuvinte de genul: „Mama ta mi-a spus că îți speli creierul cu muzică rock”, sau „Mama ta mi-a spus că ești fan rock”, ci:

“Bănuiesc că nu mai sunt tot aceiași cântăreți rock pe care îi ascultam eu în concerte! Care este cea mai bună trupă acum?”

Mama acesteia, văzând-o pe fată vorbind calm și deschis cu o călugăriță, s-a apropiat și a spus: „Ah, bine! Vorbești cu sora. Soră, să-i spui de spovedanie, da? Pe mine nu vrea să mă asculte!”

Ще й кажеш за изповедта, нали? Pravoslaven Sviat...

Fata, desigur, a încremenit, iar contactul cald s-a pierdut. În încercarea de a-l restabili, i-am răspuns destul de accentuat:

„Lasă acum spovedania, îmi aminteam cu bucurie de anii mei!”.

Fata nu mă mai privea, însă, ca pe cineva cu care ar mai avea ceva de-a face, ci ca pe o ‘reprezentantă a Bisericii’ care se asociase cu mama ei.

Eram pregătită să aștept ani întregi până când să deschid subiectul spovedaniei.

Intervenția de un moment al mamei nu-mi adusese nimic nou ca informație și, în niciun caz, nu ar fi trebuit să aibă loc în fața fetei.

După intervenția acesteia, orice menționare a spovedaniei a devenit imposibilă în viitorul previzibil. Fata nu s-a mai întors la mănăstirea noastră.

Fie ca Dumnezeu să-i permită să revină în oricare altă biserică. Ne rugăm chiar și în cazul greșelilor care sunt, omenește vorbind, ireparabile. La Dumnezeu, orice este posibil.

Traducere Lăcașuri Ortodoxe,

a unei Conversații cu Copiii a Maicii Magdalena, publicată recent în Revista bulgărească Pravoslaven Sviat

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.