Sfânta Liturghie la Biserica „Sf Mc Pantelimon” a Spitalului Vechi din Râmnicu Vâlcea / februarie 2012

Liturghie arhiereasca la Biserica Sf Mc Pantelimon a Spitalului Vechi  Valcea februarie 2012 Piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfântul Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Nr. 2 din municipiul Râmnicu Vâlcea, a fost pusă în anul 2002, luna octombrie, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim Arhiepiscopul Râmnicului, terenul fiind donat de Consiliul Judeţean Vâlcea. La data de 10 octombrie 2010, biserica a fost târnosită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, în prezenţa Chiriarhului locului. Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim – informeaza pentru Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe, Arhidiacon Ioan Liviu Gaman.

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, „a Lăsatului sec de carne”, 19 februarie 2012, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Mucenic Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Nr. 2, din municipiul Râmnicu Vâlcea.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe părintele diacon David Dorin Cârstea, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, pe seama bisericii cu hramul „Sfinţii Voievozi Mihail şi Gavriil” de la Parohia Poienari, comuna Ghioroiu, Protopopiatul Drăgășani, județul Vâlcea.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul a explicat credincioşilor prezenţi principalele învăţături desprinse din pericopa evanghelică, subliniind faptul că înfricoșătoarea judecată va fi un act de binecuvântare şi de mulţumire, iar pentru alţii va fi un act de osândă, fapt pentru care fiecare dintre noi trebuie să ne primenim viaţa spre a dobândi mântuirea sufletelor şi prin aceasta viaţa de veci.

„Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să împlinim Cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos de ajutorare a semenilor noştri pentru că aşa după cum vedem în fiecare sărac, în fiecare om suferind sau bolnav, sau aflat în închisoare, se află Mântuitorul Hristos şi la Înfricoşata Lui Judecată descoperim că dacă i-am ajutat pe aceşti oameni în suferinţă, de fapt L-am împrumutat pe Mântuitorul Hristos, iar plata faptelor noastre celor bune este binecuvântarea de a moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Să lucrăm aşadar în aceste zile premergătoare Postului Mare şi în Postul Mare şi toată viaţa noastră, să ne rugăm, să ne pocăim şi să săvârşim faptele milosteniei pentru a moşteni Împărăţia lui Dumnezeu. Judecata lui Dumnezeu, este o judecată dreaptă, dând fiecăruia după cum am făcut în această viaţă pământească”, a spus Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a citit mai multe rugăciuni la felurite neputințe, suferințe și boli pentru bolnavii internați în Spitalul Municipal dar și pentru credincioșii prezenți.

La sfârşitul slujbei Preasfințitul Părinte Emilian l-a felicitat pe părintele Dan Valentin Cîrstea pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în cadrul Spitalului Municpal Nr.2, i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi și le-a dăruit câte un calendar ortodox pe anul 2012.

La eveniment au luat parte personal medical, pacienţi şi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Vizita și slujba Sfintei Liturghii săvârșită de către Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul la biserica „Sfântul Pantelimon” din incinta Spitalului Municipal Nr. 2 din Rm Vâlcea, se înscrie în rândul acțiunilor religios-duhovnicești și social-filantropice de cercetare şi îngrijire a bolnavilor din Arhiepiscopia Râmnicului în anul 2012, declarat de Patriarhia Română „An omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor”, mai informeaza Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe.

– un articol, de contributor: Arhidiacon Ioan Liviu Găman

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.