Grupurile religioase minoritare, amenintate de noile legi din Kazahstan

Conform mai multor grupuri care reprezintă religiile minoritare, non-musulmanii şi ruşii non-ortodocşi se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave temeri: restricţionarea de către Stat şi anihilarea religiilor proprii. Persecuţia religioasă nu este ceva neobişnuit în naţiunea fostei Uniuni Sovietice, acolo unde cele două mari religii sunt Islamul şi Creştinismul Ortodox Rus, amintesc acestea, informeaza Serviciul de presa LONews.

Mulţi sunt alarmaţi astăzi de cele două acte legislative trecute prin camera inferioară a Parlamentului Kazahstanului, şi acum votate în Camera Superioară a Parlamentului Kazahstanului, Senatul.

Criticii s-au plâns de aprobarea legilor, spunând că acestea contravin drepturilor omului şi înrăutăţesc situaţia pe care guvernul doreşte să o dezamorseze.

Preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev, care este la putere începând din 1990, va continua să se supună Constituţiei Kazahstan, care conferă un statut special primului preşedinte (convenabil pentru Nazarbaiev), acesta impunând restricţii privind creşterea numărului religiilor în ţară, sub forma de “atac asupra extremismul religios, violenţei religioase şi altor ameninţări potenţiale”.

El trebuie să semneze două legi noi, care vor intra în vigoare începând cu data semnării.
Dispoziţiile legii obligă organizaţiile actuale şi pe cele noi, şi grupurile religioase, să treacă printr-un proces de înregistrare din partea guvernulului, în termen de un an, altfel riscând să fie dizolvate cu forţa de către instanţele de judecată.

Multe grupuri mici se tem că le va fi respins procesul de înregistrare, dar nu au de ales în cazul în care doresc să construiască sau să înfiinţeze lăcaşuri de cult, cum ar fi o moschee sau o biserică, şi să-şi practice propria religie.

Pentru înscrierile locale, o organizaţie religioasă trebuie să aibă cel puţin 50 de membri. În cazul în care organizaţia doreşte să se înregistreze la nivel regional, aceasta va avea nevoie de cel puţin 500 de membri în regiune, în timp ce o înregistrare naţională prevede un total de cel puţin 5.000 de membri din toate regiunile ţării.

Legile mai impun, apoi, o monitorizare mai atentă din partea guvernului, a activităţii misionare, pentru eliminarea oricărei urme de extremism religios, iar literatura religioasă va fi şi ea supusă unui proces de monitorizare, asigurat de guvern, informează Agenţia de ştiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.