Moment istoric pentru Ortodoxia din Alaska: credinciosii redevin proprietarii propriului patrimoniu

În ziua de miercuri, 28 septembrie 2011, problema de lungă durată a proprietăţilor asupra terenurilor Bisericii din Alaska a fost rezolvată de Preafericirea Sa, Mitropolitul Iona, Episcopul Benjamin de San Francisco şi de Vest, Locum Tenens al Bisericii Ortodoxe din America, Eparhia AOS de Alaska, semnând 18 acte prin care, oficial, s-a recunoscut situaţia terenurilor din Eparhia Alaska, informează Serviciul de presă LONews.

Martori la semnarea actelor au fost protopopul Eric G. Tosi, secretar al OCA; Thaddeus Wojcik, Consilier general al OCA şi judecătorul Ray Lanier, un membru al Consiliului din Eparhia de Sud a Mitropoliei OCA.

Cu titlu de fond, Alaska a fost vândută către SUA în 1867, pentru 7.2 milioane dolari. Conform Tratatului de Cesiune, dreptul de proprietate asupra terenurilor şi a clădirilor a fost păstrat de către creştinii ortodocşi care se închinau acolo. Titlul legal, cu toate acestea, aparţinea Episcopului ortodox rezident, care va avea loc de încredere printre aceştia. În 1870, sediul Bisericii AOS s-a mutat la San Francisco. În 1904, Arhiepiscopul AOS a fost mutat din nou, la New York City.

Într-o scrisoare din 1923, formulată ca răspuns la un apel emis de către Protopopul Andrew P. Kashevarov, fondatorul Bibliotecii şi al Muzeului de Istorie ale Teritoriului Alaska (acum Stat), judecătorul James Wickersham din Juneau a sugerat că ar fi prudent pentru episcopul local să deţină el titlurile de proprietate şi nicidecum sa le lase capului Bisericii, aflat la New York.

În 1971, Congresul SUA a adoptat “Alaska Native Claims Settlement”, prin care a recunoscut Alaskăi proprietatea asupra terenului natal, plătind aproape 1 miliard dolari pentru aproximativ 80% din Alaska, şi a permis populaţiei indigene sa păstreze aproximativ 20% din suprafaţa totală a Statului, pe care o foloseşte şi o ocupă. Astfel, ortodocşii din Alaska şi-au câştigat titluri asupra caselor şi satelor, dar nu şi asupra bisericilor şi cimitirelor.

În anul 2009, Eparhia de Alaska a solicitat OCA să redea titlurile terenurilor Bisericii din Alaska, Episcopiei.

La Sinodul Mitropolitan AOS, din primăvara anului 2010, Protopopul Mihail Oleksa, un membru al Consiliului Mitropolitan din Eparhia de Alaska, a sugerat şi propus ca titlurile pentru toate terenurile Bisericii din Alaska să fie returnate. Judecătorul Lanier a insistat asupra alcătuirii unei liste complete a exploataţiilor şi a valorilor potenţiale, care să fie prezentată înaintea unei decizii finale. Mai apoi, judecătorul Lanier a petrecut o săptămână obositoare în Anchorage, studiind înregistrările compilate de către Grayce Oakley, secretar al Eparhiei Alaska AOS, privind terenurile (o compilare care durase peste patru ani de zile, de catalogare şi de punere la punct şi familiarizare cu faptele şi istoriile acestora). Dna. Oakley permisese apoi Bisericii să acţioneze corespunzător şi să studieze situaţia.

După doi ani de cercetare şi de clarificare juridică, Sinodul Mitropolitan a votat în unanimitate retrocedarea titlurilor. Judecătorul Lanier, Dl. Wojcik, şi avocatul Alaska, Jim Gorsky, au lucrat pe documentele legale.

Manevra va asigura conservarea acestui patrimoniu pentru ortodocşii din Alaska şi pentru generaţiile viitoare, informează Agenţia de ştiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul propriu de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.