Presedintele rus Dmitri Medvedev sustine Manastirea Sf. Pantelimon din Muntele Athos

Preşedintele Rusiei, Dimitri Medvedev, a înfiinţat un consiliu de tutelă destinat ajutorării Mânăstirii Sf. Pantelimon din Muntele Athos, în special financiar.

Mănăstirea Sf. Pantelimon este una dintre cele douăzeci de mânăstiri ortodoxe din Republica monastică a Muntelui Athos, ocupând locul 19 în clasamentul ierarhic.

Aceasta este situată central pe coasta de vest a peninsulei, şi este dedicată Sfântului Pantelimon, sărbătorit în 27 iulie (9 august c.Iul.). Mânăstirea datează în forma sa actuală din 1765.

În 1990, existau doar 35 de călugări, faţa de 1903 când vieţuiau aici 1446 de monahi. Numărul călugărilor a revenit în 2006 abia la aproximativ 50, cea mai mare parte a lor fiind vorbitoare de limbă rusă. (în total sunt aproximativ 2000 de călugări pe Muntele Athos)

Sfântul Siluan Athonitul a vieţuit aici din 1892 şi până la mutarea sa la Domnul, în 24 septembrie 1938.

În data de 9 septembrie 2005, mănăstirea a fost vizitată de preşedintele rus Vladimir Putin. Conform calendarului Iulian, el a participat la privegherea pentru Soborul tuturor sfintilor călugari ai Peşterilor din Kiev (prima mânăstire rusă, fondată în anul 1051 de către călugării athoniţi).

Din cuvântul Preşedintelui Federaţiei Ruse, la prima reuniune a consiliului tutelar: "Această mânăstire este de o importanţă capitală pentru întreaga lumea ortodoxă, pentru toţi cei care aparţin Bisericii Ortodoxe Ruse.
Suntem conştienţi de dificultăţile serioase cu care se confruntă mănăstirea. Consiliul tutelar de finanţare a mânăstirii Sfântului Pantelimon îi va acorda tot sprijinul posibil. Va fi creat un fond pentru colectarea mijloacelor necesare restaurării acestui sfânt lăcaş. Cu toate acestea, nu înseamnă că mănăstirea este în prezent inactivă, schimbări având loc tot timpul.

Mânăstirea a avut un parcurs mai mult decât dificil în secolul XX. Motivul au fost tragediile pe care ţara noastră le-a cunoscut. Sper din toată inima că efortul nostru modest să contribuie la renaşterea acestui lăcaş".

Din consiliul de tutelă fac parte: Alexandre Beglov, administraţia preşedintelui; Serge Sobyanin, Primarul Moscovei; Gueorguy Poltavchenko, guvernator al Sankt-Petersburg; Igor Levitin, ministrul Transporturilor; Igor Shchyogolev, Ministrul Comunicaţiilor; Vladimir Yakunin, preşedintele Fondului Sfântul Andrei Întâiul Chemat; arhimandritul Ieremia (Aliokhine), stareţul mănăstirii Sfântul Pantelimon; episcopul Mark, Arhiepiscop de Egorejvsk, şef al Direcţiei Patriarhiei Moscovei pentru instituţiile din străinătate; Episcopul Theognostus, Lavra Sfânta Treime şi Sfântul Serghie; mai mulţi deputaţi şi senatori.

Mânastirea a fost fondată în secolul al XI-lea. Credincioşii pot venera aici o bucată din Sfânta Cruce, o bucată de piatra de pe mormântul lui Hristos, moaştele: Sfântul Mucenic Pantelimon, Sfântul Siluan, Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Iosif, Sf. Ap. Toma, Sf. Gheorghe şi Sf. Apostol şi Evanghelist Luca.
Biblioteca mănăstirii numără peste 1.300 de manuscrise greceşti şi aproape 600 de manuscrise slave, peste 20.000 de cărţi în limbi greacă, rusă şi în alte limbi slave, mai informează Agenţia de ştiri Lacasuri Ortodoxe, prin Serviciul de presă LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.