Biserica ortodoxa Bulgara a facut un apel catre natiune, pentru toleranta inter-etnica

Mitropolitul Nicolae de Plovdiv, Bulgaria, a oficiat ieri, 2 octombrie 2011, slujba Sfintei Liturghii în satul Katuniţa, lângă Plovdiv, un loc în care se semnalase, anterior, o săptămână de nelinişti etnice.

În cadrul Sfintei Liturghii, care a comemorat şi victimele violenţelor, episcopul Nikolai a mai citit, de asemenea, o adresă a Bisericii Ortodoxe Bulgare către naţiune.

Tensiunile au escaladat sâmbăta trecută, după ce un rezident în vârstă de 19 ani, de etnie bulgară, din Katuniţa, a fost ucis de un vehicul condus de un rom.

Acest lucru a condus la un şir de proteste în întreaga ţară, unele dintre ele violente, cu accente rasiste.

"Poporul bulgar este înţelept şi nu ar trebui să lase să escaladeze tensiunile în ură, Biserica Ortodoxă Bulgară făcând toate eforturile pentru a-l sprijini", se arată în luarea de poziţie a clericilor.

"În acelaşi timp, amploarea evenimentelor este o manifestare a unei acumulări imense de furie şi de ură regretabile.", a declarat episcopul Nicolae.

Biserica Ortodoxă solicită ferm să fie restabilite cele două principii fundamentale ale societăţii – justiţia şi solidaritatea – şi afirmă că slăbirea lor în Bulgaria poate duce la o eroziune totală a vieţii locuitorilor săi, informeaza serviciul de presa LONews.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.