Izvorul Tamaduirii la Manastirea de la Maglavit

Izvorul Tamaduirii la Manastirea de la Maglavit

Sute de credinciosi s-au adunat, vineri 9 aprilie 2010, cu ocazia marelui praznic al Izvorului Tamaduirii la Manastirea de la Maglavit pentru a lua parte la Sfanta Liturghie savarsita de catre inalt Preasfintitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei. Alaturi de IPS Irineu au slujit numerosi preoti si diaconi, iar raspunsurile de la strana au fost asigurate de grupul psaltic al catedralei mitropolitane „Sfantul Dumitru” din Craiova.


Pe esplanada special amenajata in fata manastirii, Mitropolitul Irineu le-a vorbit credinciosilor prezenti despre semnificatia sarbatorii si despre importanta locului in care s-a ridicat actualul locas de cult cu hramul „Nasterea Maicii Domnului” si „Izvorul Tamaduirii”:

„Sarbatoarea Izvorului Tamaduirii sta in stransa legatura cu invierea Domnului, care mai inainte S-a rastignit, iar din coasta Lui a curs sange si apa. Deci, apa este simbolul botezului, apa este simbolul aghiasmei, apa este simbolul vietii. Ne aflam in marea vineri din Saptamana Luminata si aproape am putea sa spunem ca vinerea aceasta corespunde cu vinerea patimilor.

Daca atunci s-a intemeiat Biserica, prin jertfa cea dumnezeiasca de pe cruce, astazi Biserica se afla in capacitatea de a sfinti apa, de a sfinti cosmosul, de a sfinti intreaga suflare, de a-i sfinti pe oameni, de a ne da o bucurie negraita prin faptul ca Duhul Sfant este lucrator in toate elementele pe care Dumnezeu le randuieste de la creatie.

De la aceasta mare sarbatoare, nici Maica Domnului nu lipseste, deoarece ea este considerata Maica Vietii, Mijlocitoarea catre Dumnezeu pentru sufletele noastre. Pentru Maglavit sarbatoarea de astazi are o semnificatie aparte. Aici, fratele Petrache a avut viziunea aceea care a adunat atatia oameni laolalta si care a facut ca pe aceste locuri sa se construiasca aceasta frumoasa manastire.

Pentru noi este o bucurie deosebita ca am avut ocazia sa ne rugam in duhul parintilor, in duhul celor care sunt stramosii nostri, purtatorii de sfintenie in acest loc in care Dumnezeu a vorbit cu omul. Daca aceste fapte nu ar fi fost reale, manastirea nu ar fi existat, iar noi nu ne-am mai fi putut ruga impreuna, asa cum am facut-o astazi, ceea ce inseamna ca in poiana aceasta Dumnezeu a lucrat mantuirea noastra, a stramosilor nostri si lucreaza in continuare pentru ca noi sa fim de-a pururea cu El”, a incheiat inalt Preasfintia Sa Irineu. Dupa savarsirea Sfinte Liturghii, IPS Irineu a sfintit aghiasma mica.

stiri din MITROPOLIA OLTENIEI

©redactor Teo-CHristian publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 13/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.