(FOTO) Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului sarbatorit la Oradea – Rogerius

in fiecare an de 1 octombrie Biserica Ortodoxa sarbatoreste una dintre sarbatorile inchinate Sfintei Fecioare Maria: „Acoperamantul Maicii Domnului” amintindu-se de minunea din Vlaherne. Prin hotararea Consiliului Local Oradea, aceasi sarbatoare este si o zi importanta pentru viata spirituala a oradenilor fiind decretata si ca protectoarea orasului. La biserica cu Hramul „Sf. Acoperamant al Maicii Domnului” din cartierul Rogerius oradenii s-au inchinat timp de doua zile icoanei care a plans la Schitul Huta.


La Biserica cu hramul “Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului” din Rogerius sarbatoarea a durat doua zile, timp in care sute de credinciosi au participat la slujbele religioase inchinate acestui eveniment.

Miercuri seara a avut loc privegherea de noapte dupa randuiala slujbelor din manastiri urmata de Taina Sfantului Maslu. A doua zi de dimineata s-a oficiat Liturghia de catre un sobor de preoti condus de pr. Gherman, staretul manastirii Tarcau (jud. Neamt), iar seara Vecernia si Utrenia inchinata sfantului ierarh Ciprian. La sfarsit s-au citit dezlegarile Sfantului Ciprian.

in cadrul celor doua zile au participat la slujbe, pe langa preotii parohi, pr. Gherman de la Tarcau, pr. Eftimie si Visarion de la Schitul Huta si alti preoti din apropiere.

in aceste doua zile au fost aduse la biserica cu hramul “Sf. Acoperamant” icoana de la Schitul Huta care, anul acesta, a plans timp de doua zile si particele din moastele unor sfinti. Din partea gazdelor s-au impartit credinciosilor iconite.

“A fost o zi de mare bucurie pentru noi – spune pr. Aurel Puscas – sa o avem alaturi pe Maica Domnului, sa ne putem bucura si anul acesta de atmosfera duhovniceasca ce ne-o ofera prin prezenta ei”.

in urma cu cativa ani Consiliul Local Oradea, la initiativa preotului Gheorghe Nemes, a hotarat in unanimitate ca “Sfantul Acoperamant al Maicii Domnului” sa fie considerat, din punct de vedere spiritual, protector al orasului. Biserica Ortodoxa sarbatoreste “Acoperamantul Maicii Domnului” in fiecare an la data de 01 octombrie.

Icoana de la Huta a fost adusa in Oradea prin intermediul ASTRADROM – filiala Oradea.

Georgeta Lobont

Anca Budau – Lacasuri Ortodoxe

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.