publicat în: Arhivă

Dalai Lama: Regimul chinez este pe cale să “condamne la moarte” Tibetul

Regimul chinez este pe cale să “condamne la moarte” Tibetul, a declarat duminică la Tokyo Dalai Lama, liderul spiritual tibetan care a anunţat şi poziţionarea sa în “semi-retragere”.

Castigatorul Premiului Nobel pentru pace, in vârstă de 73 de ani, care locuieşte în exil în India din 1959, a sosit în Japonia vineri, pentru o vizită de o săptămână, al unele conferinţe despre spiritualitate, fiind prima sa călătorie după recentele probleme de sănătate.

În octombrie, Dalai Lama a petrecut aproape o săptămână într-un spital din New Delhi, din cauza unor calculi biliari.

“Tibetanii sunt condamnaţi la moarte. Această veche naţiune şi patrimoniului cultural sunt pe moarte”, a spus acesta unui grup de ziarişti din Tokyo.

“Astăzi, situaţia este aproape similară cu cea a unei ocupaţii militare, pe întreg teritoriul Tibetului. E ca şi cum am fi sub asediu. Teama, teroarea şi campaniile politice de reeducare au provocat mare suferinţă”, a adăugat acesta.

Înainte de plecarea sa din India, Dalai Lama a afirmat că şi-a pus speranţa în dialogul cu regimul chinez în vederea unei noi runde de discuţii între reprezentanţii săi şi responsabilii oficiali de la Pekin.

După mai multe decenii de luptă politică şi religioasă, el a anunţat că se află pe poziţia de “semi-retragere” şi că viitoarea linie politică faţă de autorităţile chineze va fi discutată la o şedinţă ce va avea loc în data de 17 noiembrie la Dharamsala, cu toate comunităţile tibetane din exil.

“Noi vom asculta sugestiile poporului şi apoi lucrurile vor deveni, cred, mai clare”, a spus el.

“Nu cred că mă retrag complet, dar de acum, nu mai pot să îmi asum responsabilitatea directă în negocierile cu guvernul central chinez. Poziţia mea este total neutră”, a spus el.

“Noi credem în democraţie şi, de aceea, oamenii trebuie să îşi exprime sentimentele. Eu nu trebuie să îi împiedic la prezentarea propriei opinii”, a spus şeful Tibetului.

Regimul chinez acuză campania de promovare a luptei pentru independenţă a Tibetului, dar Dalai Lama afirmă că este vorba despre simpla autonomie a fostului regat Himalayan, în sânul Chinei.