Ghid fără precedent pentru pelerinii din Rhône-Alpes la Mecca

Consiliului de musulmani din regiunea Rhône-Alpes a prezentat miercuri un ghid, care este fără precedent în Franţa, cuprinzând sfaturi pentru pelerinii care se pregătesc să meargă la Mecca pentru marele Hadj (pelerinaj), la începutul lunii decembrie.

Cartea, publicată în 3000 de exemplare, este prima publicaţie franceză a comunităţii musulmane, conform Consiliului Regional Musulman (CRCM). Ea conţine şi o publicaţie a Ministerului de Interne care prezintă în detaliu procedurile şi căile de atac în cazurile abuzurilor.

De asemenea, ea combină explicaţiile teologice cu sfaturile practice.

CRCM susţine că a publicat această carte şi pentru a evita escrocheriile în organizarea Haj, o obligaţie pentru musulmani, costurile pe persoană ridicându-se la 3500 EUR, în medie.

“Vrem să-i pregătim pe pelerini astfel încât să aleagă varianta unui contract de călătorie, pentru a opri înşelătoriile prin care ajung să plătească mult mai mulţi bani pe o simplă hârtie fără valoare”, a spus Preşedintele CRCM, Azzedine Gaci, într-un interviu acordat presei.

“Unii organizatori nu au nici credinţă, nici lege iar CRCM se angajează moral pe piaţă odată cu apropierea pelerinajului”, a adăugat el.

O hartă a fost trimisă către opt agenţii de pelerinaj, în regiunea Rhône-Alpi. Două dintre ele au şi semnat deja, un angajament prin care să furnizeze un contract de călătorie detaliat pe care să-l respecte şi să recruteze un ghid pentru a-i însoţi pe pelerini, la faţa locului.

Afară de agenţii, multe persoane fizice şi asociaţii neabilitate organizează totuşi deplasări la Mecca.

În fiecare an, aproximativ 30.000 de musulmani părasesc Franţa pentru a participa la pelerinajul la Mecca. Câteva mii dintre ei sunt înşelaţi de către intermediari, care colectează banii dar nu organizează călătoria sau oferă un serviciu care nu este conform promisiunilor.

Pelerinajul, care are loc în 70 de zile de la sfârşitul Ramadanului, este în acest an, pe 8 decembrie.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.