Praznuirea Sf. Mucenic Evanghelicus, Episcop de Tomis, care i-a botezat pe… parintii Sfantului Astion (7 iulie)

Sfantul Mucenic Evangelus, Evanghelos, sau Evanghelicus, Episcop de Tomis

Biserica Ortodoxa Rusa Il pomeneste astazi pe Sfantul Mucenic Evangelus, cu mentiunea: "Episcop In orasul Tomis (Constanta de astazi, oras aflat la gurile Dunarii), cel care i-a botezat pe Sfintii Astion, Alexandru si Marcellina, fiind martirizat prin taierea cu sabia In jurul anului 290".
Desi In sinaxarele romanesti nu este Inca mentionat, aflam din surse istorice, precum si din „Actul martiric al Sfintilor Mucenici Epictet Preotul si Astion Monahul", ca Episcopul Evanghelicus i-a botezat, Intr-adevar, pe parintii Sfantului Astion, la data de 22 iulie 290 si participase probabil si la botezul Sfantului Astion cu multi ani In urma.

©Informeaza pentru Lacasuri Ortodoxe: KSLCatalin


Parintii Sfantului Astion, oameni Instariti, Alexandru si Marcellina, erau de multa vreme In cautarea fiului lor Astion, care Imbratisase credinta crestina, la Invataturile Sfantului Epictet pe care Il si urmase ca ucenic. A ales aceasta cale, de a pleca de langa parinti In secret, din dragoste fiasca, considerand ca acestia nu ar fi Inteles pe deplin cum se poate lepada el de toate avutiile pamantesti pentru a urma Invataturilor lui Hristos.

Ajuns la Halmyris, cetate greceasca aflata pe malul Dunarii ai carei locuitori se ocupau cu comertul cu sare extrasa din Marea Neagra, Impreuna cu Sfantul Epictet Ii Invatau pe locuitori despre credinta crestina, savarsind si multe minuni care i-au determinat pe bastinasi sa se boteze cu miile.

Insa Alexandru si Marcellina au ajuns pe urmele fiului lor Astion imediat dupa ce acesta a primit moartea martirica alaturi de Sfantul Epictet. Sfantul Astion stia ca parintii Il vor gasi dupa ce va trece la viata cea cereasca si a lasat ca sarcina unui crestin sa Ii Invete pe parintii sai despre Hristos, ca sa Inteleaga de ce a ales el aceasta cale, promitand ca apoi, li se va arata personal.
Astfel au ajuns, tatal – Alexandru si mama – Marcellina, sa fie botezati de catre Sfantul Evanghelus si sa fie martorii unei minuni dumnezeiesti, pentru ca, asa cum se precizeaza In "Vietile Sfintilor Epictet si Astion" Insusi Sfantul Astion s-a aratat lor, tinandu-si promisiunea, si marturisind ca prin sacrificiul sau pamantesc a ajuns la bunatatile cele vesnice.

Sfantul Evanghelus este primul episcop de Tomis cunoscut, pentru ca se presupune ca Inaintea sa au existat si altii, numiti chiar de catre Sfintii Apostoli Andrei si Filip, crestinatorii Dobrogei In secolul I. Dupa cum precizeaza sinaxarele rusesti, Sfantul Evanghelicus a fost si el martirizat, In anul 290, In Scytia Minor (Dobrogea de astazi), In anul 290, tot In timpul persecutiei lui Diocletian.

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.