Sfantul Apostol Simon Zilotul, 10 mai

Hramul Sfintei Biserici Podeanu – Bucuresti, locul in care va puteti inchina la Sfintele Moaste in aceste zile

Sfantul Apostol Simon Zilotul, 10 mai – Cel mai disputat Apostol din lume (Pestera din Abhazia – Vestul Georgiei) – O LUCRARE DE CERCETARE LACASURI ORTODOXE

Patriarhia Georgiei precizeaza, Intr-un scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Georgiene, ca „Maica Domnului este considerata principalul protector si mijlocitor al Georgiei”, Biserica Ortodoxa Georgiana fiind fondata de Sfintii Apostoli. Dintre acestia sunt numiti, ca predicatori pe teritoriul georgian: Sfantul Apostol Andrei si Sfantul Simon Zilotul In partea de vest, Sfantul Apostol Matia – In sud-vest, Sfintii Apostoli Bartolomeu si Tadeu – In est.


„Calatoriile lor si predicile lor au fost pastrate In scris, In cronicile georgiene, dar si In cele cu autori greci si latini, spre exemplu: Origen (sec. II-III), Episcopul Doroteu din Tir (sec. IV), Episcopul Epifanie din Cipru (sec. IV), Nichita al Paflagoniei (sec. IX), Ecumen (sec. X) etc.” In plus, exista si dovezi arheologice, despre crestinismul georgian timpuriu, din sec. I-III.

Cu toate acestea, alte surse, atat ortodoxe, cat si catolice, indica diferite locatii pentru mormantul Sfantului Apostol Simon Zilotul (Zelotul) dintre cei 12, implicit pentru locul si felul sfarsitului vietii sale pamantesti:
– rastignit pe Cruce In Britania (la Caistor, azi Lincolnshire);
– taierea capului In Georgia (la Weriosphora sau, potrivit altor versiuni, la Noul Athos);
– rastignit In Persia (la Suanir);
– rastignit In Samaria;
– sau chiar mort cu pace, la Edessa.

Acatistul Sfantului Apostol Simon Zilotul (Zelotul, Canaanitul) indica In condacul al 5-lea:

Simone prealaudate, dumnezeiesc purtator de Duh te-ai facut si, Imbracandu-te cu putere de Sus, ai alergat ducand propovaduirea Evangheliei In Iudeea, Siria, Egipt, Mauritania, Spania, Britania, Persia, Iviria (Georgia) si Armenia, vestind oamenilor care erau Intru Intunericul necredintei lumina cea mantuitoare a lui Hristos Dumnezeu si credinta cea dreapta In El”, iar In Icosul al 8-lea se canta:

„Toata Biserica Iviriei se cinsteste, Apostole Simone, ca pe un Intemeietor si acoperitor al ei, ca ai zidit-o pe neclatinata temelie a credintei In Hristos si ai Inrourat-o cu cinstitul tau sange spre buna-rodire duhovniceasca, din care In chip minunat au odraslit cete de sfinti ce praznuiesc acum dimpreuna cu tine In cer.”

Acatistul, publicat cu binecuvantarea P.S. Laurentiu Streza al Caransebesului, nu lasa dubii cu privire la locul martirizarii Sfantului Apostol Simon Zilotul. Cel mai probabil este ca Sfantul Simon a propovaduit In toate tarile numite si ca a murit In Georgia, dar fiindca a lasat urme prin toate locurile pe unde au fost, e revendicat ca Sfant care si-a dat viata, ca „Sfant al lor” In majoritatea acestor tari. In acest sens, e cel mai „disputat” dintre Sfintii Apostoli.

Sfantul Simon Zilotul, mirele de la nunta din Cana Galileii, a fost binecuvantat sa vada si sa primeasca prima minune a Domnului nostru Iisus Hristos, transformarea apei In vin. Se zice ca Simon Zilotul era atat de sarac, Incat si vinul s-a terminat la jumatatea nuntii.

In urma prefacerii, si sufletul lui Simon s-a transformat, iar el a devenit Apostol, urmator al lui Hristos. Legendele care circula In vestul Georgiei – Abhazia, despre Sfantul Apostol Simon Canaanitul, sustin ca era taumaturg, vindecand orice boala numai prin atingerea cu mainile ori prin stropirea cu agheazma, sau prin rugaciune.

Conform traditiei locale, manastirea ridicata In cinstea Sfantului Simon Zilotul „Noul Athos” – Tkum se afla chiar pe locul martiriului Sfantului Apostol. Pe acel loc au venit cu secole In urma cativa calugari de la Muntele Athos si au ridicat prima biserica unde erau sfintele moaste, pe malul stang al raului Psirtki, In perioada sec. XI-XIII. Biserica a fost reconstruita de mai multe ori, datorita distrugerilor sau devastarilor ei de catre musulmani si sovietici, devenind catedrala, In eparhia Tkum.

Exista un mare pelerinaj anual, In cinstea Sfantului Apostol Simon Zelotul, la hramul bisericii. Langa biserica se afla si o pestera unde a trait si s-a rugat In ultimii ani apostolul, In jurul anului 50 d.Hr.. Este o pestera naturala, „Cheile Psirtki”, Impodobita cu icoane, mozaicuri, cruci, inscriptii, candele. Pustnicii care au vietuit In ea dupa Sfantul Simon au sapat dalele din fata cesteia. Pestera a fost sfintita oficial In 1884 si multi credinciosi vin sa se roage pentru vindecare si liniste sufleteasca. Pestera este deci foarte aproape de locul martiriului Sfantului, iar una dintre pietre poarta o urma lasata de Apostolul Simon, mirele de la nunta din Cana Galileii.

Noul Athos este un oras In regiunea Gudauta din Abhazia (vestul Georgiei), la 22 km de Sukumi, cunoscut anterior cu numele de Nicopole, Anakopia, Absara, Psirtki. Abhazienii Il considera pe Sfantul Apostol Simon drept primul apostol care le-a adus vestea Invierii Domnului si Il cinstesc In mod deosebit, alaturi de Sfantul Andrei.

Sfinte moaste ale Sfantului Apostol Simon Zilotul se afla si In Toulouse – Franta, basilica Sfantului Petru din Roma – Italia, dar… si la Biserica Podeanu din Bucuresti, sfantul fiind sarbatorit si cinstit in data de 10 mai, conform calendarului ortodox.

Redactor: Ana-Carmen Ion

publicat in MONITOR Lacasuri Ortodoxe 16/2010

Lăcașuri Ortodoxe
Din decembrie 2006, Ortodoxie, Tradiție și Meșteșug: informări, articole, dezbateri, traduceri, transmisiuni live. Organizație non-profit care inițiază proiecte în sprijinul credincioșilor.
Puteți citi paginile rețelei web Lăcașuri Ortodoxe în sistem gratuit privat, accesul fiind destinat EXCLUSIV abonaților prin email.